Nieuws

TC Tubantia moet oproep Pretium verwijderen

Rechtbank Almelo
Rechtbank Almelo
Dagblad De Twentsche Courant Tubantia moet de publicatie “Oproep: wat zijn uw ervaringen met Pretium?” en alle verwijzingen daarnaartoe verwijderen van haar website.
Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding dat door telecombedrijf Pretium was aangespannen. Hij vindt de oproep niet objectief.
Pretium spande een kort geding aan om de publicatie van meerdere artikelen, waaronder de oproep, te verwijderen van de website van de krant. Daarnaast eiste Pretium een rectificatie op straffe van een dwangsom. De rechter vindt de oproep onrechtmatig, maar de krant hoeft niet te rectificeren.
De rechter oordeelt dat een oproep een erkend journalistiek middel is om mogelijke misstanden te onderzoeken, maar dat die wel zorgvuldig geformuleerd moet zijn. Deze oproep zet een beeld neer dat door de reacties niet wordt beïnvloed. Daarnaast kan de krant niet bewijzen dat de signalen van lezers zijn gecontroleerd, terwijl die signalen de basis vormen voor de oproep. Volgens de rechter is de persvrijheid een groot goed, maar brengt dat ook verantwoordelijkheden met zich mee omdat het de publieke opinie en beeldvorming beïnvloedt.
In een eerder kort geding is al bepaald dat de andere artikelen van de krant over Pretium gepubliceerd mogen blijven.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.