Protesten met lange linten in Borne en in Rijssen tegen windmolenplannen

Ondanks de regen en wind was het plein voor het gemeentehuis in Borne vanavond vol met mensen. Samen protesteerden ze tegen de mogelijke komst van twee windmolens op de gemeentegrens van Borne en Hof van Twente, langs de A1 en A35. Inwoners van beide gemeente maken zich zorgen over geluidsoverlast, de slagschaduw en mogelijke gevolgen voor de gezondheid. Ook in Rijssen werd het 'lenteweer' getrotseerd voor een protest tegen de plannen voor windturbines.

De windmolens zijn een particulier initiatief van de familie Kristen uit Ambt Delden, in samenwerking met Pure Energie. Het plan voor de windmolens stamt al uit 2017. Al vanaf het begin werd een participatietraject opgestart door de initiatiefnemers van de windmolens.

Wassen neus

Maar volgens de actievoerende omwonenden is het participeren een wassen neus: "Het had het karakter van een voorlichtingsbijeenkomst, we stapten op een rijdende trein waarvan de bestemming al was bepaald," legt Gerard Sleumer van de omwonenden uit.

Op het Rheineplein voor het gemeentehuis overhandigd Sleumer de petitie met handtekeningen aan burgemeester Pierik van Borne. Sleumer hoopt dat Borne stelling neemt tegen het plan. In de raadsvergadering komt het onderwerp zijdelings aan bod, mede door een motie die de VVD-fractie wil indienen.

Buurgemeente

De vergunningsaanvraag voor de windmolens is nog niet gedaan, pas dan kan er officieel bezwaar door omwonenden worden ingediend. Overigens moet de vergunningsaanvraag ingediend worden in buurgemeente Hof van Twente, omdat de windmolens daar hun plek krijgen.

In heel Twente zijn protesten tegen de komst van windmolens, dat erkent Sleumer ook. "Het is niet zo dat wij tegen windenergie zijn, maar in dit geval is de locatie alleen gekozen omdat er door de initiatiefnemers op deze plek geld verdiend kan worden. Dat daardoor duizenden omwonenden in hun woongenot worden aangetast is klaarblijkelijk van onderschikt belang."

Protest in Rijssen (Foto: RTV Oost)
Protest in Rijssen (Foto: RTV Oost)

In Rijssen gingen ook mensen de straat op om een lint te vormen en met een lang spandoek de weerzin tegen windturbines kenbaar te maken. Het protest is opmerkelijk, want de besluitvorming in Rijssen-Holten moet nog beginnen.

Protest bij gemeentehuis Rijssen-Holten (Foto: RTV Oost)
Protest bij gemeentehuis Rijssen-Holten (Foto: RTV Oost)
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
BORNE HOF VAN TWENTE
Deel dit artikel: