Nieuws

Bekende christelijke hulpverlener W.A. uit Staphorst in Malawi voor de rechter vanwege seksueel misbruik

Hulpverlener uit Staphorst vervolgd in Malawi voor seksueel misbruik
Hulpverlener uit Staphorst vervolgd in Malawi voor seksueel misbruik © ANP / Vincent Jannink
Hij is onschuldig tot het tegendeel is bewezen, maar het ziet er niet goed voor hem uit. Vriend en vijand van W.A. een bekende verschijning in Staphorst zien het strafproces dat morgen in het Afrikaanse Malawi begint met zorg tegemoet. De voormalig inwoner van Staphorst staat terecht voor seksueel misbruik. W.A. zou als hulpverlener van de Timotheos Foundation zijn machtspositie hebben misbruikt in ruil voor seks. Negen personen in de leeftijd tussen 22 en 40 jaar deden aangifte tegen tegen hem. Daarnaast wordt hij verdacht van ontucht met minderjarige meisjes.
Het misbruik zou hebben plaatsgevonden tussen 2018 en april 2020. De voormalig inwoner van Staphorst werkt al vele jaren in Malawi. Daar was hij sinds de oprichting betrokken bij de Timotheos Foundation, een orthodox-christelijke hulporganisatie. Hij was er als financieel directeur onder meer verantwoordelijk voor het toekennen van studiebeurzen aan weesjongeren.

Lezingen in Staphorst

De verdachte, die oorspronkelijk op de Veluwe woonde, verhuisde eerder naar Staphorst en werd daar een bekende verschijning. Zo was hij docent op een reformatorische basisschool en was hij betrokken bij de plaatselijke SGP. Na zijn vertrek naar Malawi kwam hij nog vaak terug naar Staphorst om lezingen te geven. Hij was een geziene gast die het als zijn roeping beschouwde om voor zijn naasten te zorgen. Vorig jaar april kwam hij in de problemen toen jonge mannen hem beschuldigden van seksueel overschrijdend gedrag.
De verdachte zelf zegt dat het om wraakacties gaat. Hij had immers macht als directeur. De Foundation en de activiteiten werden ondersteund door de Nederlandse Stichting Timotheos. Deze stichting liet de man ook vallen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.