Nieuws

ProRail maakt haast met opheffen onbewaakte spoorwegovergang Zenderen

Op 7 maart kwam een 21-jarige maaltijdbezorger om het leven bij een botsing met een goederentrein
Op 7 maart kwam een 21-jarige maaltijdbezorger om het leven bij een botsing met een goederentrein © News United/Dominique Gemser
Spoorwegbeheerder ProRail zet spoed achter het definitief sluiten van de onbewaakte spoorwegovergang in Zenderen. "Het komende weekend of het weekend daarop wordt de overweg gesaneerd", zegt woordvoerder Aldert Baas. ProRail maakt haast omdat er nog steeds mensen zijn die de met hekken afgesloten spoorwegovergang oversteken.
"Tot onze verbazing gebeurt dit nog steeds", weet Baas. "Vooral wandelaars menen nog steeds gebruik te kunnen maken van de overgang, hoewel deze is afgesloten met hoge hekken. Het is overduidelijk dat het niet de bedoeling is om hier over te steken." Omdat mensen gebruik blijven maken van de afgesloten overgang, houdt ProRail toezicht. "Wij surveilleren en er zijn ook al boetes uitgeschreven."
De spoorwegovergang is afgesloten met hoge hekken, toch steken er nog mensen over.
De spoorwegovergang is afgesloten met hoge hekken, toch steken er nog mensen over. © SpoorProTV

NABO

Als het aan de spoorwegbeheerder ligt wordt de Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO) zo snel mogelijk gesaneerd. "Het liefst nog dit weekend, maar helemaal zeker is dit niet", zegt Baas. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren moet het treinverkeer tijdelijk worden stilgelegd. "Komend weekend, in de nacht van vrijdag op zaterdag, staan er al treinen gepland op het tracé. Als het niet lukt om die ritten stil te leggen, dan wijken we uit naar volgende week. Dan lukt het ons zeker om het treinverkeer stil te leggen."
Er zijn verschillende manieren waarop de overgang eruit kan worden gehaald. De betonnen vloeren tussen de rails kunnen worden verwijderd, waardoor er geen verkeer meer over kan. "Maar we kunnen bijvoorbeeld ook de sloot doortrekken, waardoor de overgang ontoegankelijk wordt."

Online wandelroutes

Achter de schermen heeft ProRail contact gehad met de ontwikkelaars van online wandelroutes. "De routes zijn aangepast, zodat mensen die bijvoorbeeld een gps-wandeling aan het maken zijn niet bij de overgang uitkomen en deze toch oversteken omdat ze denken dat dit moet."

Fataal ongeluk

Op 7 maart kwam een 21-jarige maaltijdbezorger op de overgang om het leven bij een aanrijding met een goederentrein. De overweg werd op dat moment bewaakt door twee toezichthouders. De maaltijdbezorger kwam hun eten bezorgen. SpoorProTV, het actualiteitenprogramma voor de spoorbranche, sprak met senior incidentenonderzoeker Rob van Laar van ProRail. Volgens Van Laar zag de machinist van de goederentrein dat de auto van de maaltijdbezorger de overweg naderde. Omdat de bestuurder langzaam reed, verwachtte de machinist dat hij zou stoppen. Dat gebeurde niet. Een botsing kon niet meer worden voorkomen.
SpoorProTV sprak ook met de vader van het 21-jarige slachtoffer. Hij vindt het goed dat er nu haast wordt gemaakt met het opheffen van de overgang. "We moeten stoppen met praten en direct het probleem aanpakken. Elke dag dat we praten heb je kans dat er weer een ongeluk gebeurt. Wij hebben het meegemaakt dat er iemand aan de deur stond met verschrikkelijk nieuws voor ons. Dat mag niet weer gebeuren. Er moet nu actie worden ondernomen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.