Eervolle vermelding voor 'De Wasstraat' in Deventer bij verkiezing van de Nipkowschijf

De vijfdelige documentaireserie 'De Wasstraat' over een moderne wasstraat in Deventer, waar mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ werken, krijgt dit jaar een eervolle vermelding voor de Nipkowschijf.

De serie, eerder dit jaar uitgezonden op NPO2 door omroepvereniging HUMAN, volgt vijf werknemers en directeur Martin Kniest van autowasstraat Matz Carwash in Deventer. Iedereen met afstand tot de arbeidsmarkt kan terecht bij deze ongewone wasstraat, waar zij zich veilig, gehoord en gezien voelen, maar ook moeten presteren. De serie toont op een positieve manier de veerkracht van mensen die hobbel na hobbel trotseren om hun plek te vinden.

Apetrots

Directeur Martin Kniest zei in het radioprogramma Goeiemorgen Overijssel op Radio Oost apetrots te zijn. "Ik had het eerst zelf niet door, maar tv-presentator Beau (Van Erven Dorens) belde en appte mij met dit bericht", aldus Kniest. Hij vervolgt: "De eervolle vermelding wordt uitgereikt aan televisieprogramma's die hoog worden gewaardeerd door een vakjury. Ik ben daar natuurlijk ongelofelijk trots en blij mee. Ik kreeg ook nog een appje van Angela de Jong (tv-recensente van het Algemeen Dagblad en lid van de vakjury) met de opmerking 'tot op het gala!'.

Lees ook: Documentaireserie De Wasstraat groot succes: 'Komen uit het hele land om de jongens te zien'

Televisieprijs

De Zilveren Nipkowschijf is de oudste televisieprijs van Nederland, toegekend sinds 1961 door een jury bestaande uit de gezamenlijke Nederlandse mediajournalisten en -critici. Volgens velen is het de meest gezaghebbende onderscheiding. Ditzelfde geldt voor De Zilveren Reissmicrofoon, die wordt uitgereikt aan het in de ogen van de jury beste radioprogramma van het jaar.

De Ere Zilveren Nipkowschijf gaat dit jaar naar de makers van het twintig jaar oude Sinterklaasjournaal (NTR), dat de laatste jaren nadrukkelijk betrokken werd bij de felle maatschappelijke discussie rond de figuur van Zwarte Piet.

De afgelopen jaren ging de prijs naar Zondag met Lubach (2016), Schuldig (2017), De luizenmoeder (2018) en Stuk (2019). Vorig jaar won Brieven aan Andalusië van Stef Biemans. De Nipkow prijzen worden 24 juni uitgereikt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
DEVENTER CULTUUR
Deel dit artikel: