Nieuws

Hengelo investeert 110 miljoen euro in binnenstad, meer woningen minder winkels

Deze plek in Hengelo krijgt een flinke opknapbeurt.
Deze plek in Hengelo krijgt een flinke opknapbeurt. © RTV Oost
De gemeente Hengelo geeft de binnenstad een impuls door het gebied naast het nieuwe stadskantoor een flinke opknapbeurt te geven. Er worden winkels en appartementen gebouwd. De totale kosten van het project worden geschat op zo'n 110 miljoen euro.
Met de aanpak van dit stukje binnenstad wordt na tien jaar eindelijk invulling gegeven aan het project 'Lange Wemen', dat dus al tien jaar op de plank lag.

Garage, winkelcentrum en appartementen

Met de doorstart van het project moet de binnenstad sfeervoller en groener worden, een lang gekoesterde wens. "In het project komt alles samen", stelt wethouder Gerard Gerrits. "Dit is een mijlpaal voor de stad."
Om het project mogelijk te maken koopt de gemeente winkelcentrum Thiemsbrug op, dat net als de huidige parkeergarage tegen de vlakte gaat. De bedoeling is om een nieuwe ondergrondse parkeergarage te bouwen direct naast het stadskantoor. Daar bovenop wordt een nieuw winkelcentrum gebouwd, met daar weer bovenop appartementen.
Daarnaast wil de gemeente een horecawand realiseren. Hoe dat er uit komt te zien is nog niet duidelijk. Wel heeft restaurantketen De Beren al zo'n 550 vierkante meter gereserveerd. Er blijft dan nog 300 vierkante meter over voor andere horecagelegenheden.

Minder winkels, meer woningen

In het oude plan, dat uit 2011, zou er 8.000 vierkante meter winkelruimte gebouwd worden naast het huidige winkelcentrum. Dat idee is niet realistisch meer, stelt gedeputeerde Monique van Haaf. "Door het aantal meters detailhandel te verminderen en meer ruimte te creëren voor woningbouw past het nieuwe plan perfect in de doelstellingen van de provincie." Het plan is om 250 tot 300 woningen te bouwen.
De ontwikkeling van het gebied wordt uitgevoerd door gebieds- en vastgoedontwikkelaar VanWonen. Ook de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HNO) doet mee met het project en zet een fonds op om de exploitatie van bijvoorbeeld het huidige winkelcentrum op zich te nemen. Met het fonds wil de organisatie het huidige winkelcentrum binnen een half jaar overkopen van de gemeente.
De Herstructureringsmaatschappij Overijssel is in 2009 opgericht door de Provincie Overijssel om gebiedsontwikkelingen te stimuleren en te versnellen, die lastig zijn voor gemeenten. Ze investeren met geld om het na de realisatie terug te verdienen door bijvoorbeeld de verhuur van panden.

Planning

Als de gemeenteraad in Hengelo volgende maand instemt met de aankoop van winkelcentrum Thiemsbrug, worden de definitieve plannen komende zomer uitgewerkt. De werkzaamheden duren vervolgens enkele jaren.
Impressie gebiedsontwikkeling Lange Wemen
Impressie gebiedsontwikkeling Lange Wemen © Gemeente Hengelo

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.