Nieuws

Nieuwe Meppelerdiepsluis in Zwartsluis impuls voor economie

Bedrijven in de wijde regio zijn blij dat nu eindelijk wordt gestart met de bouw van de grote nieuwe sluis in het Meppelerdiep in Zwartsluis.
De brug en keersluis bij Zwartsluis zijn voor de scheepvaart al jaren een groot knelpunt. Bij extreem hoog en laag water moet de keersluis dicht en kan er niet meer worden gevaren. Dit gebeurt gemiddeld 20 dagen per jaar. Ook is de brug te smal voor moderne schepen.
Met de bouw van de nieuwe sluis worden 3 knelpunten opgelost:
- schepen kunnen voortaan het hele jaar door richting Meppel varen
- de veiligheid bij hoog water voor het achterland wordt vergroot
- er kunnen grotere schepen van de brug en sluis gebruikmaken
Naast de ombouw van keersluis naar schutsluis worden ook het bedieningsgebouw en de bestaande brug in de Hasselterdijk, de provinciale weg N331, vervangen.

Kosten: 50 miljoen euro

De totale werkzaamheden kosten ruim 50 miljoen euro en worden gefinancierd door het rijk en de provincies Overijssel en Drenthe. De bouw is een paar keer uitgesteld omdat er niet genoeg geld was. Regionale Kamerleden hebben hard gelobbyd om toch geld vrij te maken voor de dure sluis. De sluis geeft een grote impuls aan de regionale economie. Ook is er minder vrachtverkeer over de weg nodig, dat is weer goed voor het milieu. Zo betaalt de sluis zichzelf uiteindelijk terug.

Start werkzaamheden

Maandag worden de eerste afmeerpalen geplaatst en een aantal damwanden geslagen.  Het gaat zeker drie jaar duren voordat alles klaar is. in die tijds is het noodzakelijk af en toe de sluis volledig te stremmen voor de scheepvaart. Dit gebeurt in overleg met ondernemers langs het water en de scheepvaart. In de loop van 2016 moet de nieuwe schutsluis klaar zijn voor gebruik.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.