Waterschap Drents Overijsselse Delta gaat wc-papier tweede keer gebruiken

Hoe circulair willen we het hebben? Nou, als het aan Waterschap Drents Overijsselse Delta ligt, behoorlijk! Het waterschap gaat in Dalfsen uitzoeken of wc-papier dat na de toiletgang is doorgespoeld nog een keertje kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld in de asfaltindustrie. Rijden over uitwerpselen, je moet het maar verzinnen.

De rioolwaterzuivering aan de Ruitenborghweg in Dalfsen verandert voor het onderzoek in een soort laboratorium. Hoe werkt het? Het slib dat bij het zuiveren van rioolwater ls restproduct achterblijft, blijkt een goudmijntje. Er zit namelijk cellulose in en daar is het allemaal om te doen. Met twee verschillende zeeftechnieken worden de cellulosevezels uit het slib gewonnen.

Drents Overijsselse Delta verwacht er veel van en heeft een speciale installatie gebouwd. Er is een investering van 1,2 miljoen euro gedaan voor het onderzoek. Het winnen van cellulose uit het slib heeft nog een bijkomend voordeel. Met de nieuwe techniek kan het rioolwater in de toekomst efficiënter worden gezuiverd. Ook dat wordt in Dalfsen onderzocht.

Frisse blik op afvalwater

Het kijken naar de mogelijkheden om grondstoffen te winnen uit dampende resten in het riool past volgens Waterschap Drents Overijsselse Delta helemaal in de nieuwe en zoals de waterschappen dat zelf noemen "verfrissende manier" om energie en grondstoffen uit afvalwater te halen.

De stip op de horizon is om in 2050 volledig circulair te zijn
Waterschapsbestuurder Marion Wichard
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
DALFSEN
Deel dit artikel: