Nieuws

Oost-Nederland: geen overhaaste beslissing over goederentreinen

Overheden in Overijssel en Gelderland roepen staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur op geen overhaaste beslissingen te nemen over de route voor de  goederentreinen in Oost-Nederland.
De provincies Overijssel, Gelderland, Regio Twente en de regio Stedendriehoek zijn verenigd in het regionaal overleg noordelijke aftak, RONA. Die reageert daarmee op de zogenoemde milieu-effectrapportage, waarin de gevolgen voor de omgeving zijn opgenomen. Oost-Nederland vindt de resultaten van dat onderzoek onzorgvuldig en achterhaald. Zo wordt er nog uitgegaan van een grotere capaciteit van het spoor, maar er is 300 miljoen euro bezuinigd waardoor maatregelen tegen de overlast en veiligheidsmaatregelen zijn uitgesteld. Dat is in het onderzoek niet meegenomen.

'Overlast voor 100.000 mensen'
Naar verwachting wordt het aantal goederentreinen de komende 20 jaar verdubbeld, tot bijna 60 treinen per dag. Langs de IJssel- en Twentelijn, waar die treinen overheen gaan rijden wonen meer dan 100.000 mensen die daar veel last van gaan hebben.
Er is volgens RONA voor de maatregelen alleen gekeken naar de wettelijke grenzen en niet naar het menselijke aspect. Het landsdeel wil van de staatssecretaris daarom een afgewogen besluit op basis van juiste informatie en daar is meer tijd voor nodig. De regionale overheden in Oost-Nederland hebben deze maand een gesprek met haar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.