Nieuws

Isala Zwolle betrokken bij onderzoek kleinste hartmonitor

Isala kliniek Zwolle binnenplaats
Isala kliniek Zwolle binnenplaats
Cardiologen van het Isala Ziekenhuis in Zwolle werken mee aan een wereldwijd onderzoek naar de kleinste implanteerbare hartmonitor. Deze is 80 procent kleiner dan andere implanteerbare hartmonitoren en moet het mogelijk maken om sneller en beter onderzoek te doen naar onverklaarbaar flauwvallen en hartritmestoornissen.
De monitor is 1,2 cm3 groot en wordt vlak onder de huid geplaatst. Het Catharinaziekenhuis in Eindhoven heeft de leiding over een wereldwijd onderzoek naar deze kleinste implanteerbare hartmonitor. Het apparaatje wordt deze week voor het eerst bij patiënten ingebracht. Dat gebeurt naast in Zwolle en Eindhoven in nog drie andere Nederlandse ziekenhuizen bij in totaal 25 patiënten.
Bij patiënten die om onverklaarbare reden flauwvallen of bij mensen met hartritmestoornissen is het lastig om de oorzaak te achterhalen. Langdurig monitoren levert betere resultaten op dan andere onderzoeken. "Op die manier kunnen we adequaat en nauwkeurig problemen vaststellen", zegt cardioloog Lukas Dekker, de leider van het onderzoek. "Bovendien is het onderzoek doeltreffender en goedkoper dan de traditionele onderzoeken".

Draadloos zendertje

Het sneetje waardoor de minimonitor naar binnen wordt geschoven, is zo klein dat hechten niet nodig is. Bovendien valt de monitor nauwelijks op en zit niet in de weg. Patiënten kunnen de gegevens via een draadloos zendertje naar het ziekenhuis sturen.
Het onderzoek moet uitwijzen of de draadloze mini-hartmonitor veilig gebruikt kan worden en of het effectief is. Als dit positief verloopt, wordt vervolgonderzoek uitgevoerd onder 150 patiënten. Behalve Nederlandse ziekenhuizen werken nog zestien ziekenhuizen in Europa en Australië mee aan het onderzoek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.