nieuws

Student Deventer dreigt aan VS te worden uitgeleverd wegens fraude

Artikel in De Telegraaf
Artikel in De Telegraaf
De Verenigde Staten eisen dat een Vietnamese student, die sinds 2008 in Deventer woont en aan de hogere hotelschool studeert, wordt uitgeleverd door Nederland. De student zou medeverantwoordelijk worden gehouden voor daden die een oud-huisgenoot heeft gepleegd. Dat schrijft de Telegraaf.
Lee Vu woonde aan het begin van zijn studie samen met een andere student uit Vietnam. Deze huisgenoot maakte deel uit van een bende internetcriminelen, die samen met een aantal anderen Amerikaanse bedrijven en consumenten voor honderdduizenden euro's hebben opgelicht. De huisgenoot maakte bijna €800.000 euro over naar een Vietnamese rekening en vluchtte vervolgens terug naar zijn geboorteland.

Kamergenoot bekent fraude, VS eist toch uitlevering

De oud-kamergenoot heeft inmiddels bekend dat hij internetfraude heeft gepleegd. Toch willen de Verenigde Staten dat Lee Vu wordt uitgeleverd als medeplichtige aan de fraude. Nederland heeft inmiddels toestemming gegeven voor die uitlevering. En dat terwijl Lee volgens zijn advocaat is bedrogen door de huisgenoot en op geen enkele manier iets met de oplichting te maken heeft.
Als Lee wordt uitgeleverd betekent dat het einde van zijn studie en 18 maanden in een Amerikaanse gevangenis, in afwachting van een proces. Vanmiddag vecht de advocaat van Lee de uitlevering tijdens een kort geding tegen de Nederlandse Staat aan.
Saxion Hogeschool terughoudend
De Saxion Hogeschool waar Lee Vu studeert, stelt zich terughoudend op. Volgens een woordvoerder gaat het hier om een privé-aangelegenheid van een student. Lee Vu zit in het vierde en laatste jaar van de opleiding hotelmanagement.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.