Informatief

Zijn Nederlandse Turken eenzaam?

Of ze nou twintiger of vijfenzestigplusser zijn: Turken in Nederland zijn bijzonder eenzaam. Bijna zeven op de tien Nederlandse Turken lijden aan eenzaamheid. Bijna een op de vier is zelfs 'ernstig eenzaam'. En dat geldt dus voor alle generaties. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Enis Odaci (Hengelo) en Özcan Akyol (Deventer) zijn allebei Nederlanders met Turkse wortels. Herkennen zijn zich in dit beeld?
Vorige week meldde het RIVM dat ruim 30 procent van de Nederlanders zich eenzaam voelt. De eenzaamheid onder allochtonen bleek groter: 60 procent van de niet-westerse allochtonen lijdt aan eenzaamheid. En boinnen deze groep is de eenzaamheid onder Turken het grootst. Daarbij maakt leeftijd weinig verschil: Jonge Turken zijn net zo eenzaam als oudere Turken. Vooral Turken zonder werk voelen zich eenzaam: bijna driekwart van hen geeft aan, zich eenzaam te voelen. Autochtone Nederlanders zonder werk voelen zich veel minder eenzaam: 44 procent.
"Schokkende cijfers", vindt directeur Ahmet Azdural van het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT). "Uit integratierapporten weten we al dat Turken zich veel minder thuis voelen in Nederland en vaker last hebben van heimwee", aldus Azdural. "Maar dat de eenzaamheid zo hoog is en onder alle generaties sterk wordt gevoeld, is opvallend."
Volgens de van oorsprong Turkse sociale wetenschapper en psychotherapeut Murat Can heeft de eenzaamheid van Turken in Nederland te maken met hun 'tijdelijkheidsmentaliteit': "Ze denken nog steeds: we zijn hier tijdelijk. Alsof ze altijd gastarbeider blijven. Waarom zou je investeren in je sociale positie als je nog steeds denkt dat je echte vaderland niet Nederland maar Turkije is? Maar als ze dan in Turkije komen, valt ook dat vies tegen. Want zo prachtig is dat land niet. Ook daar, ontdekken ze dan, horen ze bij een minderheid."
bron: Trouw

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.