Nieuws

Geen verwarmd fietspad in Enschede, aanleg te duur

Verwarmd fietspad te duur voor Enschede
Verwarmd fietspad te duur voor Enschede
Enschede krijgt geen verwarmd fietspad; de aanleg is vier keer zo duur als werd aangenomen.
Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Tauw in Deventer en een ander onderzoek van regionaal consortium naar de mogelijkheden daarvoor, voor een nieuw fietspad langs de Zuid Esmarkerrondweg. Een verwarmd fietspad zou betekenen dat er minder gestrooid hoeft te worden en dat is beter voor het milieu.
Tauw presenteerde aan het eind van de winter in Heino een manier om met warmte-koude-opslag fietspaden te verwarmen, waardoor strooien in de winter niet nodig is. Het regionaal consortium bood daarnaast aan te onderzoeken of verwarming via infrarood tot de mogelijkheden behoorde.

Kosten zijn niet terug te verdienen
Beiden hebben hun onderzoek naar de mogelijkheden voor Enschede inmiddels afgerond en volgens de gemeente Enschede met een teleurstellende uitkomst. Aanleg is voor Enschede veel te duur door de samenstelling van de ondergrond, waardoor extra pompen en leidingen aangelegd moeten worden. Dat geldt voor de hele gemeente. Ook is er geen combinatie te maken met het verwarmen van gebouwen in de omgeving. De hogere kosten zijn volgens de onderzoekers niet terug te verdienen.
Daarnaast ligt dit het fietspad in een waterwingebied waardoor het vergunningstechnisch lastig zou worden. Enschede vindt het jammer dat ze ervan af moet zien en zegt te blijven uitkijken naar vernieuwende manieren om duurzaam te kunnen zijn.
Enschede is genomineerd voor Fietsstad 2014 vanwege onder meer de wil om een verwarmd fietspad aan te leggen. De gemeente zegt te blijven uitkijken naar mogelijkheden om duurzaamheid en vernieuwing te combineren.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.