Nieuws

'Investeren in vergisting is slecht plan'

Energiedeskundigen vinden het onverstandig om in Overijssel fors te investeren in vergisting. Het CDA wil dat om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen.
Het doel van de provincie is om over zeven jaar 20 procent van alle energie duurzaam op te wekken. Maar uit een onderzoek bleek onlangs dat die doelstellingen bij lang en na niet gehaald worden. Het CDA denkt toch een forse slag te kunnen maken door, vanuit de provincie, de bouw van vergistingsinstallaties te stimuleren. Die installaties zetten mest en groenafval om in energie.

Energy Watch wil inzetten op windenergie

Het Almelose energiebedrijf Energy Watch waarschuwt het CDA voor al te hoge verwachtingen. Afvalverwerkers ROVA en Twence zetten al stevig in op vergisting en mogelijk kunnen die daardoor acht procent duurzame energie opwekken in 2020. Wil je meer doen, dan moet je gewassen gaan telen voor de productie van energie.
Energy Watch heeft berekend dat wanneer je daarvoor tien procent van het landbouwareaal gebruikt, dat maximaal 1,5 procent extra duurzame energie oplevert. Volgens het bedrijf lijkt het slimmer om in te zetten op windenergie. Wanneer je bijvoorbeeld in Twente dezelfde hoeveelheid windmolens zou plaatsen als gemiddeld in de rest van Nederland, dan levert dat vijf procent extra duurzame energie op.

Vergister in Heeten twee keer failliet

Eigenaar Pieter Winter van een vergister in Giethoorn vindt windenergie ook een slimmere keus. Volgens hem kost het veel moeite om een installatie rendabel te maken en wanneer er meer bijkomen, dan wordt dat alleen maar moeilijker.
Varkenshouder Theo Duteweerd uit Mariënheem denkt dat er weinig enthousiasme meer is voor nieuwe vergisters op het Overijsselse platteland. Hij en collega-boeren zijn voor 900.000 euro het schip in gegaan bij het opzetten van een installatie in Heeten. De vergister is twee keer failliet gegaan en staat nog steeds stil. Duteweerd adviseert de provincie in te zetten op een andere vorm van duurzame energie.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.