Nieuws

150 medewerkers Grolsch Enschede deden mee aan werkonderbreking

Zo'n 150 productiemedewerkers van bierbrouwer Grolsch hebben vanmiddag het werk stilgelegd in Enschede. Daardoor kwam vrijwel de gehele bierproductie in Enschede stil te liggen. Niet eerder in de 400-jarige geschiedenis van de Twentse brouwer leidde een arbeidsconflict tot een staking, zegt FNV Bondgenoten.
De werknemers willen betere arbeidsvoorwaarden. Eerdere cao-onderhandelingen liepen vast, nadat het bedrijf een loonbod had gedaan van 0,75 procent vaste loonsverhoging. Tegelijkertijd vroeg het bedrijf de medewerkers om drie atv-dagen in te leveren in ruil voor een variabele beloning van 1,25 procent. ,,Iedereen die kan rekenen, weet dat je er dan feitelijk op achteruitgaat'', aldus FNV-bestuurder Erik de Vries. De variabele beloning wordt gekoppeld aan de prestaties van Grolsch.

Mogelijk nieuwe, hardere acties

De vakbond laat weten dat het vervolg nu afhangt van de reactie van de Grolsch-directie. De Vries: "We hopen dat Grolsch het signaal van vandaag oppikt. Wij zitten niet te wachten op een verharding van dit conflict. Maar we laten die atv-dagen ook niet zomaar afpakken.'' De vakbond sluit bij geen reactie van Grolsch niet uit dat vaker het werk neergelegd wordt, maar dit keer onaangekondigd en langer dan twee uur. Grolsch zegt ervan overtuigd te zijn in deze tijd van crisis een goed voorstel te hebben neergelegd. "We willen de loonkosten meer afhankelijk maken van het welzijn van de brouwerij. Doet de brouwerij het goed, dan plukken alle medewerkers daar de vruchten van. Heeft de brouwerij het moeilijk, dan halen we allemaal de broekriem aan en beschermen we samen de werkgelegenheid bij Grolsch'', aldus een woordvoerster.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.