Nieuws

Lichte radioactieve straling bij aardwarmte in IJsselmuiden

Aardwarmte-installatie
Aardwarmte-installatie
Bij de aardwarmte-istallatie in de Koekoekspolder bij IJsselmuiden komt een lichte vorm van radioactieve straling vrij. Een medewerker van het bedrijf dat de installatie heeft geleverd is daar tijdens onderhoudswerkzaamheden aan blootgesteld.
Het gaat om een geringe hoeveelheid die geen gezondheidsrisico's met zich meebrengt. De radioactiviteit zit in bepaalde grondlagen en komt met het oppompen van warm water naar boven. Het is in Nederland nog niet eerder voorgekomen dat deze straling vrijkomt bij het boren naar aardwarmte.
Bij de winning van olie en gas is het bekend dat er radioactieve straling vrijkomt. Daarom zijn er bij deze installaties veiligheidsmaatregelen genomen om gezondheidsrisico's te beperken. Bij de installatie in de Koekoekspolder is de straling ongevaarlijk zolang het opgepompte water in de machines blijft. Toch worden er maatregelen genomen om te voorkomen dat er straling in het menselijk lichaam terecht kan komen.
De aardwarmte-installatie in de Koekoekspolder heeft een jaar met succes gedraaid, maar ligt nu stil. In een put waar het opgepompte water weer terug de grond in gaat is een verstopping. Dit kan mogelijk met een oplosmiddel worden verholpen. Het wachten is op toestemming van Staatstoezicht van de Mijnen. Tot die tijd blijft de installatie buiten gebruik en zijn de tuinders in de polder aangewezen op reguliere methodes om hun kassen te verwarmen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.