Nieuws

Baby in Haaksbergen krijgt cocaïne via borstvoeding, moeder veroordeeld tot taakstraf

Rechtbank Almelo
Rechtbank Almelo © archief RTV Oost
Een 35-jarige vrouw uit Haaksbergen is veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, omdat haar 10 weken oude baby cocaïne binnen kreeg via borstvoeding. De rechtbank spreekt in dit geval van mishandeling. Bovendien maakte ze zich schuldig aan het in hulpeloze toestand brengen van de zuigeling. Samen met haar partner gebruikte ze geregeld cocaïne . De drie kinderen, onder wie de baby, zijn ondergebracht bij pleeggezinnen. Naast de taakstraf kreeg ze een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden.
De feiten kwamen aan het licht toen een politieman op 24 oktober 2019 in de buurt van de woning in Haaksbergen moest zijn. Hij hoorde een kind boven roepen en huilen en is na enige tijd op een ladder geklommen. Daar zag hij door de ramen het oudste kindje (3) zonder kleren in een slaapkamer. Vervolgens werd besloten om de drie jonge kinderen met spoed uit hun ouderlijk huis te plaatsen. Het ging om twee meisjes van 3 en bijna 2 jaar oud, en het 10 weken oude jongetje. Bij het pleeggezin vertoonde de baby afkickverschijnselen. Hij was erg onrustig, schokte met zijn lijfje en zweette veel. In zijn urine bleken sporen van cocaïne te zitten. De afkickverschijnselen duidden erop dat de baby meer dan incidenteel cocaïne binnenkreeg.

Niet serieus

De rechtbank rekent het de vrouw aan dat zij niet inziet wat zij verkeerd heeft gedaan. Zij ontkent dat ze cocaïne gebruikte toen zij de baby borstvoeding gaf, reageert laconiek op de aangetroffen drugs in de urine van haar zoontje en wekt de indruk dat ze het niet serieus neemt. In ieder geval stelt zij volgens de rechtbank het welzijn van de baby niet voorop. Deze indruk wordt versterkt doordat zij geen hulp wil en zelf geen problemen ervaart.
De man en vrouw zijn vrijgesproken van andere vormen van mishandeling of in hulpeloze toestand brengen van hun kinderen. Daarvoor bevat het dossier onvoldoende bewijs. Het Openbaar Ministerie verdacht het stel onder andere van het onthouden van medische zorg. Ook van het langere tijd opsluiten van de kinderen zijn de man en vrouw vrijgesproken.
De 40-jarige man is wel veroordeeld voor het meerdere keren mishandelen van zijn eigen moeder, wapenbezit en de diefstal van een portemonnee. Daarvoor legt de rechtbank hem een celstraf op van 2 maanden. Het Openbaar Ministerie had tegen de vrouw en de man gevangenisstraffen van een hal jaar en een jaar geëist.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.