nieuws

Tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug blijft open

Actie bij Veldzicht
Actie bij Veldzicht
Tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug blijft open. Dat staat in het begrotingsakkoord dat gesloten is tussen kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.
In het akkoord is 50 miljoen euro gereserveerd voor regionale werkgelegenheid. Daardoor kan Veldzicht openblijven. Het is een verdienste van fractievoorzitter Slob van de ChristenUnie. Sluiting zou ongelooflijk slecht zijn voor de werkgelegenheid in de regio. Door sluiting van Veldzicht zouden 500 mensen op straat komen te staan.
Slob heeft zich er erg voor ingezet en zegt dat hij dit met hard onderhandelen is bereikt. Hij had van tevoren niet kunnen bedenken dat dit zou lukken omdat het besluit de Kamer al was gepasseerd. Hij is er de andere partijen erg dankbaar voor.

'Knap werk'

Burgemeester Snijders van Hardenberg is blij en noemt de verrichtingen van Slob 'knap werk'. Snijders vertelt dat hij wist dat Slob zich tot het eind hard zou maken om Veldzicht open te houden, maar dat het tot gisteren spannend was of de wens om af te zien van de sluiting het ook zou redden in het definitieve akkoord.
In april werd bekend dat staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie verschillende gevangenissen en tbs-klinieken te willen sluiten, daaronder de klinieken in Rekken en Balkbrug en het huis van bewaring in Almelo. Van die laatste werd eerder al duidelijk dat het openblijft. 

De oppositiepartijen onderhandelden met het kabinet over de begroting voor 2014, met 6 miljard euro aan bezuinigingsmaatregelen. Zonder de steun van D66, ChristenUnie en SGP zou er in de Eerste Kamer geen meerderheid zijn voor de begroting. Vanavond kwamen de partijen na lang onderhandelen tot een akkoord. Dat is nu voorgelegd aan de fracties.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.