nieuws

Oldenkotte wil opheldering van Teeven

TBS-kliniek Oldenkotte
TBS-kliniek Oldenkotte
De directie van tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken gaat opheldering vragen aan staatssecretaris Fred Teeven van Justitie over het besluit om tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug open te houden.
Oldenkotte en Veldzicht moesten beiden sluiten, maar in de onderhandelingen is vrijdag besloten dat Veldzicht toch open mag blijven. "Daarmee heeft Teeven het gesloten convenant over deze kwestie opengebroken", zei Peter Stegeman, voorzitter van de ondernemingsraad van Oldenkotte. "Er schijnt dus toch ruimte te zijn om forensische bedden buiten de Randstad te behouden. Dat laten we niet ongemerkt voorbijgaan", reageert Stegeman. "Er moet in elk geval een nieuw convenant komen, want de staatssecretaris houdt zich met dit besluit niet aan de beklonken afspraken."

Belangrijke rol Arie Slob

Volgens Stegeman golden voor Veldzicht en Oldenkotte precies dezelfde redenen om de klinieken te sluiten. Beide instellingen hadden ook dezelfde argumenten om dat niet te doen. "We feliciteren Veldzicht, maar het is wel erg wrang. We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat ChristenUnie-voorman Arie Slob hier een grote rol in heeft gespeeld. Veldzicht komt uit zijn kringen voort en staat middenin een voor hem belangrijk kiezersgebied."
Het personeel van Oldenkotte had zaterdag een bijeenkomst om de actieperiode af te sluiten. "Dat is wel anders verlopen, we zijn weer in de strijdmodus." Welke acties er gaan komen is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk wordt de politiek opnieuw benaderd om werkgelegenheid te houden voor de 300 personeelsleden van de instelling. Afgelopen week werd de eerste afdeling van Oldenkotte al gesloten.

"In de steek gelaten door regionale politici"

De voorzitter complimenteert de betrokkenen bij Veldzicht met de geslaagde lobby. Hij voegt daaraan toe dat hij zich in de steek gelaten voelt door Tweede Kamerleden uit Twente en de Achterhoek. Volgens Stegeman is er niets van te merken geweest dat de politici zich hebben ingezet om Oldenkotte open te houden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.