nieuws

Russische ikonen komen toch naar Kampen

Het Ikonenmuseum in Kampen kan toch 60 bijzondere ikonen uit Moskou tentoonstellen. De ikonen werden een paar weken vastgehouden door de Russische douane, maar gaan vandaag alsnog naar Nederland.
Directeur Harry van Biessum van het ikonenmuseum is opgelucht dat de ikonen toch naar Kampen komen. Het leek er even op dat de Russische douane de ikonen expres tegenhield, als gevolg van de moeizame relatie tussen Nederland en Rusland, maar daarvan bleek geen sprake. Een computerstoring bij de douane en foutjes in administratie waren de oorzaak van de vertraging. De ikonen zijn niet alleen om tentoon te stellen, maar kunnen ook verkocht worden en daar zijn weer andere formulieren voor nodig.

Moskouse School

De 60 Russische ikonen zijn allemaal moderne werken van de Petrovski School in Moskou. In het kader van het Nederland-Ruslandjaar 2013 wijdt het ikonenmuseum in Kampen een expositie aan deze kunstenaars die zich hebben toegelegd op het herstel en behoud van het religieuze culturele erfgoed in Rusland.
Afgelopen zaterdag had het museum de expositie Moskouse School willen openen. Als alles meezit krijgt directeur van Biessum de ikonen morgenvroeg in huis, en kan de tentoonstelling alsnog worden ingericht. Het is bijzonder dat de ikonen ook verkocht mogen worden, dat is in Nederland voor het eerst. Van Biessum hoopt dat er minstens dertig kunstwerken een nieuwe eigenaar krijgen.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.