nieuws

Oprukkende exoten in Overijsselse natuur

Er moet meer aandacht komen voor de bestrijding van exotische planten en dieren. Dat zeggen ecologen van Landschap Overijssel.
Op steeds meer plekken rukken in Overijssel planten en dieren op die hier niet thuishoren en de inheemse soorten verdrijven. Een voorbeeld is de Japanse Duizendknoop, een plant die al gauw enkele meters hoog wordt en waarbij het dichte bladerdek het voor andere soorten onmogelijk maakt om zich er ook te vestigen. Ecologen beschrijven situaties waarbij de plant soms is uitgegroeid tot een bos van een half voetbalveld groot. Het bestrijden van de Japanse Duizendknoop is moeilijk. Wanneer je de plant afmaait, dan zaai je tegelijkertijd nieuwe exemplaren en jaar daarop is het probleem alleen nog maar groter.

Betere voorlichting aan consumenten

Dat er steeds meer exotische dieren en planten zijn heeft volgens het Nederlands Expertise Centrum Exoten (NECE) te maken met het toenemende handelsverkeer. En mensen gaan erg onvoorzichtig om met uitheemse soorten. Een exotische vis die niet meer gewenst is wordt gemakkelijk uitgezet in een Hollandse sloot, maar kan daar het hele ecosysteem op z'n kop zitten. Het NECE pleit dan ook voor betere voorlichting aan consumenten. In het buitenland wordt op dit vlak doorgaans veel meer gedaan.
Op dinsdagmiddag in het radioprogramma Boeren Burgers Buitenlui uitgebreid aandacht voor de problematiek met uitheemse planten en dieren.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.