nieuws

Stichting Behoud Kleine Scholen niet blij met miljoenen

De Stichting Behoud Kleine Scholen is niet blij met het begrotingsakkoord dat vrijdag is gesloten. Daarin staat dat er tijdelijk twintig miljoen euro extra vrij komt voor kleine scholen. "Een doekje voor het bloeden", noemt de Stichting Behoud Kleine Scholen het.
De kleine scholen krijgen in 2015 en 2016 alsnog twintig miljoen euro toegeschoven. Maar volgens de stichting is dat een schijntje vergeleken bij de 100 miljoen die daadwerkelijk nodig is om de kleine scholen te helpen.
Bovendien is het uitstel van executie, oordeelt de stichting, want in 2017 verdwijnt de twintig miljoen weer uit de begroting. Die twee jaar die dan geïnvesteerd is in het onderwijs zou dan weggegooid geld zijn.

Ondergrens

De kleine scholen staan onder druk. Begin dit jaar adviseerde de Onderwijsraad het minimum aantal leerlingen voor scholen te verhogen. Om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen, zou de ondergrens van 23 naar 100 leerlingen moeten gaan. Staatssecretaris Dekker besloot het advies niet op te volgen, maar liet in het kader van de bezuinigingen wel de kleinescholentoeslag vervallen.
Een slachthuisconstructie, noemde de Stichting Behoud Kleine Scholen dit eerder. Door de toeslag voor kleine scholen af te schaffen zouden veel van hen het hoofd financieel niet meer boven water kunnen houden. Waardoor alsnog veel kleine scholen hun deuren zouden moeten sluiten. De miljoenen die nu tijdelijk zijn vrijgemaakt, leveren volgens de stichting op de lange termijn niets op omdat de geldkraan in 2017 alsnog dichtgaat.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.