nieuws

Bezuiniging sluis Eefde van de baan

Sluis Eefde
Sluis Eefde
De bezuinigingen op de sluis bij Eefde gaan niet door. Daardoor hoeven schippers niet bang te zijn dat ze bij Eefde straks in een lange wachtrij terecht komen. Volgens Omroep Gelderland heeft schippersvereniging Koninklijke Schuttevaer dat laten weten na overleg met Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat wilde bezuinigen door de sluis vaker dicht te doen.
Rijkswaterstaat moet volgens de omroep landelijk veertig banen schrappen. Daarvan zouden er zeven voor rekening van Overijssel en Gelderland komen. De enige mogelijkheid om dat te halen was door te bezuinigen op de sluis bij Eefde. En dat is onverantwoord, vindt Schuttevaer. nu al zijn er wachtrijen en daardoor komen schippers in de problemen.

Gevolgen werkgelegenheid te groot

De gevolgen voor de werkgelegenheid zouden te groot zijn. Dat blijkt ook uit een onderzoek van onder meer Schuttevaer bij gemeenten in Twente en de Achterhoek. Dat is ook de reden waarom er een tweede sluiskolk komt; dat verkort de wachttijden. "Het zou raar zijn om een tweede sluiskolk te bouwen om de wachttijden te verkorten, en vervolgens de sluizen vaker dicht te doen", zegt een woordvoerder van Schuttevaer.
De bezuinigingsdoelstelling in Oost-Nederland is nu gehalveerd. Een besluit over de tweede sluiskolk wordt pas na de verkiezingen van komend jaar verwacht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.