nieuws

Beeldengroep Van der Capellen in 2014 in Zwolle

Beeldengroep van der Capellen
Beeldengroep van der Capellen
Zwolle maakt zich op voor de komst van de zogenoemde beeldengroep Van der Capellen in 2014. Momenteel worden voorbereidingen getroffen in afwachting van een definitieve goedkeuring door de gemeente Rome voor de bruikleen van het kunstwerk. Na de toezending van een ‘nota di sostituzione’ verwacht de gemeente aan de formele vragen van de Italiaanse overheid te hebben voldaan.
De bruikleenovereenkomst voor de beeldengroep is aangevraagd door museum De Fundatie. Het kunstwerk kan een plek krijgen in de Grote Kerk. Op dit moment wordt een sokkel voor de beeldengroep ontworpen. De gemeente gaat er voorlopig van uit dat de beelden medio 2014 in Zwolle zouden kunnen staan.

Praalgraf

De beeldengroep was bedoeld voor het praalgraf van Joan Derk van der Capellen tot den Pol. De in 1784 in Zwolle overleden patriot speelde een vooraanstaande rol in de landelijke politiek in de tweede helft van de achttiende eeuw. De beeldengroep die de Italiaanse kunstenaar Guiseppe Cerracchi in Rome na de dood van Van der Capellen in opdracht maakte voor een praalgraf, heeft destijds geen plek in Zwolle gekregen.
Enkele jaren geleden is het initiatief genomen om de beeldengroep alsnog naar de Overijsselse hoofdstad te halen. De afgelopen periode hebben onder meer gemeente Zwolle, de provincie Overijssel en de Nederlandse ambassade in Rome zich sterk gemaakt voor de komst van het kunstwerk.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.