nieuws

Welman: daling werkloosheid Twente eerst in technische sector

Wethouder Patrick Welman van Enschede
Wethouder Patrick Welman van Enschede
De werkloosheid in Twente daalt het eerst in de technische sector. Naar verwachting komen er meer vacatures door innovatieve bedrijven. Dat zegt wethouder Welman van Enschede, portefeuillehouder Werk en Inkomen van de Regio Twente. Maar die werkloosheid daalt op zijn vroegst pas in 2015.
De Regio gaat er daarbij wel vanuit dat de economie volgend jaar aantrekt. Als de verwachte economische groei van 1 tot 1,5 procent uitblijft kan de werkloosheid en het aantal uitkeringen tot 2017 verder oplopen, zo rekent de Regio Twente voor.

Innovatieve bedrijven
Welman verwacht meer vacatures bij innovatieve bedrijven. "Twente kent gelukkig veel innovatieve bedrijven, die hoog gewaardeerd worden." Hij verwijst daarmee naar de Beste Werkgever Award 2013 waarbij Apollo Vredestein, Urenco en Stichting Buurtzorg hoog eindigden. "Dit laat zien dat we in Twente een betrokken bedrijfsleven hebben dat bij economisch herstel dé banenmotor van de regio is."
Volgens wethouder Welman van Enschede is de bestaande samenwerking tussen de Twentse gemeenten, de beroepsopleidingen en het bedrijfsleven belangrijk voor het herstel van de arbeidsmarkt. Die samenwerking is volgens hem goed.

Veel werklozen in Twente
Twente kent een bovengemiddeld hoog aantal werklozen. Uit de cijfers van dit jaar tot en met augustus
blijkt dat Twente 10,8 procent geregistreerde werkloze werkzoekenden heeft. Landelijk is dat 8,9%. Een derde van de werklozen Twentenaren is ouder dan 50. Daarnaast daalt het aantal vacatures; er zijn minder arbeidsplaatsen en mensen blijven langer op hun plek zitten. Er zijn 3500 vacatures. Dat is 17,2 % minder dan vorig jaar rond deze tijd.  

Net voor de economische crisis zijn er met de dreigende vergrijzing in het achterhoofd, maatregelen genomen om meer mensen aan het werk te krijgen en te houden. Dat gebeurde door flexibilisering, kortere werkloosheidsduur en langer doorwerken. Gecombineerd met minder vacatures heeft dat de problemen op de Twentse arbeidsmarkt vergroot.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.