nieuws

Voor café moet je in Zalk 8 kilometer fietsen, in Enschede struikel je erover

Biljarten
Biljarten
Ze kunnen bij mooi weer de binnenstad van Zwolle zo zien liggen, maar oh wat zijn de kroegen ver weg voor mensen uit Zalk of Windesheim. Acht kilometer moeten ze fietsen voordat ze bij het dichtstbijzijnde café zijn. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Oost in de gegevens van het CBS.
De twee zijn niet eens de kleinste dorpen of buurtschappen uit de provincie, maar toch is bijna nergens in Overijssel de afstand naar een café groter, zelfs de meeste inwoners van de buitengebieden van Steenwijkerland zijn sneller thuis na avondje doorhalen, of gewoon een biljartje leggen in de kroeg.

84 cafés binnen 3 kilometer

Nee, dan de Tukkers. Het was al langer bekend dat ze daar wel een glaasje lusten en dat weten ook de cafébazen. Voor een Enschedeër die stomdronken de kroeg uit kruipt en de weg naar huis niet meer weet, is de krans groter dat hij een ander café binnenwandelt dan dat hij zijn huis weet te vinden.
Ben je op de juiste plek in Enschede, dan heb je niet minder dan 84 cafés binnen een straal van drie kilometer. Dat is een half uurtje wandelen in nuchtere staat, de terugweg duurt wellicht langer. Waar die plek zich precies bevindt, is onduidelijk, maar hij moet ergens in de wijk Boddenkamp liggen. In die buurt is het gemiddeld aantal kroegen binnen drie kilometer niet lager dan 83,3, het hoogste van heel de provincie.

Elders nog meer kroegen

Overigens valt dat nog alleszins mee: vergeleken met de stadscentra van Groningen, Maastricht of Eindhoven, om maar eens paar steden met een reputatie erbij te pakken, kunnen er nog wel een paar kroegen bij in het centrum van Enschede.
Door: Jody Ummels. Bron: CBS. Dit weekend volgt een uitgebreider verhaal over hoeveel voorzieningen er in heel Overijssel per buurt zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.