nieuws

Meeste Overijsselaars meer voorzieningen in de buurt dan gemiddeld

In het overgrote deel van de provincie is het aantal voorzieningen in de buurt ver beneden het landelijk gemiddelde. Alleen in en rond steden is het voorzieningenniveau op peil, blijkt uit onderzoek van RTV Oost in de gegevens van het CBS. Vooral in Steenwijkerland is het geen leven zonder auto.
Van niet minder dan 37 verschillende voorzieningen, van supermarkten en zwembaden tot ziekenhuizen en basisscholen publiceerde het CBS de nabijheid voor elke buurt in Nederland. Van de ruim duizend buurten en wijken in Overijssel scoren er 620 onder het landelijk gemiddelde. Het gaat dan bijna vanzelfsprekend bijna uitsluitend om de landelijke gebieden: groot in oppervlak, maar dunbevolkt.

Blankenham: Middle of nowhere

Je zult maar in Blankenham (gemeente Steenwijkerland) wonen en géén rijbewijs hebben. Zeker, midden in het weidse groen en pal naast het natuurgebied de Weerribben zit je er goed als natuurliefhebber. Maar ook een natuurliefhebber moeten soms naar de dokter of boodschappen doen.
Ga er dan maar aan staan: een ritje naar de dichtstbijzijnde huisartsenpost is vijftien kilometer en voor je de eerste supermarkt hebt bereikt, zitten er alweer zeven kilometer asfalt op. De eerste basisschool: 4,6 kilometer; nou goed, heel misschien voor een groep-acht-leerling alleen te fietsen...maar als zoon- of dochterlief naar de middelbare gaat, zullen ze je niet blij aankijken: 14,2 kilometer fietsen. En dezelfde afstand ook terug en natuurlijk steeds met wind tegen. Kortom: gemeten over alle aspecten, heeft Blankenham de minste voorzieningen in de buurt.

Hengelo best voorzien

Wie daarentegen in het centrum van Hengelo woont, is spekkoper. Deze buurt is van heel Overijssel het best voorzien: het voorzieningenniveau ligt hier bijna vijf keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Daarbij moet worden gezegd dat er geen onderscheid is gemaakt in belang van de voorzieningen. Aantal cafés of aantal huizenartsenposten: het telde allemaal even zwaar.
Ook de binnenstad van Deventer en Zwolle doen het erg goed. Het centrum van Enschede komt pas op de achtste plek op de provinciale ranglijst. De eerste buurt in Almelo komt nog later, de Almelose binnenstad komt pas op plaats 19.

Voor meesten geen probleem

Kijken we naar het aantal inwoners per buurt (alhoewel exacte gegevens ontbreken), dan wordt duidelijk dat nog steeds meer dan de helft van het aantal Overijsselaars wel een voorzieningenniveau in de buurt heeft dat zich kan meten met het landelijk gemiddelde. De zes grote steden, goed voor meer dan de helft van het aantal inwoners, kleuren op de kaart immers allemaal al groen.
1. Binnenstad Centrum, Hengelo, 4,79 keer 'beter' dan landelijk gemiddelde
2. Bergkwartier, Deventer, 4,44x
3. Centrum, Deventer, 4,14x
4. Singel, Deventer, 4,03x
5. Binnenstad Noord, Zwolle, 4,02x
6. Binnenstad Zuid, Zwolle, 3,99x
6. Stationsbuurt, Zwolle, 3,99x
8. City, Enschede, 3,93x
1027. Dijkdorp Blankenham, Steenwijkerland, 0,20x
1027. Verspreide huizen Lindedijk en Rondebroek, Steenwijkerland, 0,20x
1027. Verspreide huizen Brekkelenkamp, Dinkelland, 0,20x
1030. Kerkbuurt, Steenwijkerland, 0,19x
Bekijk de video in HD op YouTube.

Kaartje met voorzieningen per buurt:

Door: Jody Ummels. Bron: CBS, voor enkele tientallen buurten zijn geen goed vergelijkbare cijfers beschikbaar.

Verantwoording scoreberekening:

Alle 37 factoren zijn ongewogen vergeleken met het landelijk gemiddeld volgens de methode buurtscore/landelijke score (bij aantallen) of in het geval van afstanden 1/(buurtscore/landelijke score. Die 37 deelscores zijn bij elkaar opgeteld en gedeeld door 37, waaruit een gemiddelde score ontstaat.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.