nieuws

Archeologen Deventer dolblij met eeuwenoude poep

Archeologen zijn begonnen met het sorteren van honderdduizenden glas- en aardewerkscherven. Het gaat om vondsten die zijn gedaan in oude beerputten op de plek van het nieuwe stadskantoor in Deventer.
De archeologen noemen de enorme hoeveelheid materialen uniek. Het oudste materiaal komt uit 8000 voor Christus. Het is voor het eerst dat de archeologen zo'n groot gebied in de Deventer binnenstad in één keer kunnen onderzoeken. Een opgraving in een middeleeuwse stadskern levert altijd al veel materiaal op maar bij dit project is uitzonderlijk veel gevonden.

Scherven verstopt in menselijke uitwerpselen

De archeologen hebben vooral veel scherven gevonden. Die zijn aangetroffen in beerputten. Dat waren eeuwen geleden een soort afvalputten, waarin naast ontlasting en etensresten ook kapotte en afgedankte gebruiksvoorwerpen werden gegooid. In Deventer is ervoor gekozen om de beerputten te legen en al het materiaal te zeven.
Dat werk is na een half jaar nu bijna afgerond. De archeologen hebben naast de scherven ook intacte wijnflessen, kruiken, een leren boekje een kammetje gevonden. Het gezeefde materiaal wordt verder onderzocht en opgeslagen in het gebouw van Archeologie Deventer aan de Bergpoortstraat. Kratten vol met eeuwenoude uitwerpselen worden nu nog door vrijwilligers en studenten schoongemaakt en uitgezocht.
Bekijk de reportage in HD op YouTube.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.