nieuws

CBS: Huizenprijzen het hardst gestegen in Overijssel

Huizenprijzen het hardst gestegen in Overijssel
Huizenprijzen het hardst gestegen in Overijssel
De huizenprijzen in Overijssel zijn in het afgelopen kwartaal gestegen en nog behoorlijk hard ook. In het derde kwartaal stegen de verkoopprijzen in de provincie met 1,5 procent vergeleken met het vorige kwartaal, blijkt uit cijfers van het CBS.
Tot afgelopen kwartaal gingen de huizenprijzen in heel Nederland - en dus ook in Overijssel - al enkele jaren vooral hard naar beneden. Die trend lijkt nu gekeerd en in Overijssel zelfs het duidelijkst. In de meeste provincies werd de weg omhoog ingeslagen, maar nergens met een stevigere prijsstijging dan de 1,5 procent van hier.

1759 woningverkopen

De afgelopen drie maanden wisselden er in de provincie 1759 huizen van eigenaar en gemiddeld werd daar 192.401 euro voor betaald. Die gemiddelde prijs zou zelfs een nog hogere stijging impliceren, maar de gemiddelde verkoopprijs wordt beïnvloed door het type huizen dat verkocht is: als er toevallig meer villa's worden verkocht in de ene periode, dan zal dat het gemiddelde verkoopprijs vertekenen. De berekende stijging van anderhalf procent, is daar al op gecorrigeerd door het CBS.
Begin dit jaar berichtte de makelaarsvereniging NVM dat Zwolle en omgeving voorop liepen in Nederland bij het herstel waar al zo lang naar wordt uitgekeken. De rest van de provincie liet sindsdien af en toe heel voorzichtige lichtpuntjes zien, maar die bleven bescheiden van aard.
Bovendien was het niet duidelijk of het gestegen aantal woningverkopen te danken was aan een verbeterende markt, of aan drastisch gedaalde prijzen. Elk huis kan immers verkocht worden, als je maar genoeg met de prijs zakt. Nu het er toch alle schijn van heeft dat de vrije val van de huizenprijzen echt voorbij is, is wel duidelijk dat je mag spreken van een herstel.

Slechter dan vorig jaar

De prijzen liggen in heel Nederland nog wel beduidend lager dan een jaar eerder, maar landelijk was het voor het eerst sinds 2010 dat de huizenprijzen niet meer lager lagen dan het kwartaal ervoor.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.