nieuws

Eis: boete na dodelijke val in kerk Hengelo

Voormalige kerk aan Bornsestraat is nu een school
Voormalige kerk aan Bornsestraat is nu een school
Voor het gerechtshof in Arnhem is in hoger beroep een boete geëist van 15.000 euro, waarvan 10.000 euro voorwaardelijk, tegen een bouwbedrijf uit Hengelo.
Het bouwbedrijf wordt nalatigheid verweten en dood door schuld, na een dodelijk ongeluk drie jaar geleden bij de verbouwing van een voormalige kerk aan de Bornsestraat in Hengelo.

Val zonder veiligheidsharnas

Bij dat ongeluk kwam een bouwvakker om het leven na een val van zes meter. Het slachtoffer droeg geen veiligheidsharnas met kabelzekering. Voor het Openbaar Ministerie was het bouwbedrijf daar schuld aan.
De rechtbank in Almelo deelde die mening en veroordeelde het bedrijf tot een boete van 15.000 euro, waarvan 10.000 voorwaardelijk, waartegen het bouwbedrijf in beroep is gegaan.

Advocaat wil vrijspraak

In de zitting vanmorgen eiste de advocaat van het bouwbedrijf vrijspraak. Het bedrijf heeft er volgens hem alles aan gedaan om de veiligheid te garanderen. Volgens advocaat Oude Breuil is het ongeluk het gevolg van een menselijke fout; de uitvoerder was vergeten aan de werknemer te vertellen dat hij een veiligheidsharnas moest dragen.
De tweede aanklacht is dood door schuld. Dat vindt Oude Breuil veel te zwaar. "Het vergeten van een instructie is juridisch niet zo'n grote fout dat sprake is van dood door schuld." Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.