nieuws

Gemiddeld elke week een verkeersdode in Overijssel

JJ Gorterlaan in Staphorst
JJ Gorterlaan in Staphorst
De JJ Gorterlaan in Staphorst zou wel eens de gevaarlijkste weg in Overijssel kunnen zijn. De afgelopen jaren gebeurden op deze rustige weg door de weilanden van Staphorst niet minder dan drie dodelijke ongelukken. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van Infrastructuur over de jaren 2006 tot 2012, die Nu.nl heeft opgevraagd.
In zeven jaar tijd zijn zeker 355 mensen om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in Overijssel, dat komt neer op één verkeersdode elke zeven dagen.
De meeste slachtoffers in de provincie vallen te betreuren op de snelwegen, maar gezien het grote aantal auto's elke dag, is dat geen verrassing en zijn de snelwegen statistisch gezien juist de veiligste wegen. Het echte gevaar loert op de provinciale wegen, waar relatief gezien veel meer dodelijke ongelukken gebeuren.

Onveiligere van het land

Daarmee behoren de wegen in de provincie tot de onveiligere van Nederland, als je de grootte van de provincie bekijkt. 1 op de 3.200 inwoners van de provincie is in die zeven jaren verongelukt. Zeeland spant de kroon, met 1 op de 2.242 inwoners. Omdat natuurlijk niet alle ongelukken binnen de eigen provinciegrenzen gebeuren, is dat niet letterlijk zo, maar het is wel een indicatie.

Vooral jongeren

Het zijn in Overijssel -net als in de rest van het land- vooral jongeren tot 25 jaar en ouderen boven de de 70 jaar die een groot risico lopen in het verkeer. De meest voorkomende leeftijd van verkeersdoden in Overijssel was 21 jaar: maar liefst dertien keer kwam er een 21-jarige om het leven bij de een ongeluk.
Bovendien moest in de zeven jaar ook nog eens tien keer het slechte nieuws aan de ouders van een 18-jarige verkeersdeelnemer worden gebracht en alles bij elkaar 27 keer aan de ouders van jongere kinderen.
Voor jongere verkeersdeelnemers zijn de Holterweg in Deventer en de Blokzijlseweg in Steenwijkerland de gevaarlijkste wegen. Op elk van deze twee wegen kwamen drie jongeren onder de 25 om het leven in de afgelopen zes jaar.

Dodenwegen in Overijssel (geteld in absolute aantallen, snelwegen uitgezonderd)

Deventerweg, Ommen, 5 doden
Holterweg, Deventer, 5 doden
Henriette Roland Holstlaan, Almelo 4
Almeloseweg, Hellendoorn, 3
Nijverdalsestraat, Wierden, 3
Blokzijlseweg, Steenwijkerland, 3
Beulakerweg, Steenwijkerland, 3
JJ Gorterlaan, Staphorst, 3
Twentseweg, Ommen, 3
De gegevens zijn afkomstig van NU.nl/data en Ministerie Infrastructuur & Milieu en beschikbaar onder CC BY-SA licentie. Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.