Kunstwerken Anton Heyboer blijken inderdaad vals

Het werk van kunstenaar Anton Heyboer dat vorig jaar te zien zou zijn geweest in museum Het Nijenhuis in Heino, is hoogstwaarschijnlijk niet door hem gemaakt.

De tentoonstelling in Het Nijenhuis ging niet door, omdat de echtheid van de werken ter discussie stond. En nu concludeert het Openbaar Ministerie dat de werken "hoogstwaarschijnlijk" niet door de kunstenaar zelf zijn gemaakt. Dat blijkt uit technisch onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut en de Universiteit van Amsterdam.

Wetenschappers stellen dat de werken die Heyboer in de jaren 50 in Haarlem zou hebben gemaakt "hoogstwaarschijnlijk" niet van de kunstenaar zelf is. Daarnaast heeft het OM nog verklaringen van getuigen die stellen dat de werken vals zijn, aldus een woordvoerder van het OM.

Het OM begon het onderzoek nadat vier mensen, onder wie een kunsthandelaar en één van de weduwen van Heyboer, in 2011 en 2012 aangifte hadden gedaan. Bij een doorzoeking in een kunstwinkel in Amsterdam zijn de werken vorig jaar in beslag genomen. De etsen zouden volgens de eigenaren deel uitmaken van de zogenoemde Santencollectie en afkomstig zijn uit de nalatenschap van de Haarlemse kunstenaar Josef Santen. Heyboer was met Santen in de jaren 50 bevriend geweest.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de vervalste werken is nog niet afgerond. Dat onderzoek moet uitwijzen wie waarvoor strafrechtelijk verantwoordelijk kan worden gehouden. Justitie moet nog een beslissing nemen over eventuele vervolging.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren