nieuws

Veilige zone ingesteld rond vliegtuigbom bij spoorbrug Deventer

De Explosieven OpruimingsDienst (EOD) heeft een veilige zone van ongeveer 500 meter ingesteld rond de vliegtuigbom, die vanmorgen bij de spoorbrug van Deventer is gevonden.
Er mag, behalve de specialisten zelf, niemand meer achter de dijk komen. Het scheepvaartverkeer in de IJssel bij Deventer is stilgelegd. Eerder werd het treinverkeer tussen Deventer en Apeldoorn al stilgelegd. Treinverkeer is voorlopig niet toegestaan. Treinreizigers wordt aangeraden via Zwolle, Zutphen of Arnhem te gaan. De reizigers moeten rekening houden met een vertraging van een uur.

Bom ligt pal tegen fundament spoorbrug

Aanleiding voor het instellen van de veilige zone is dat de EOD niet weet welke ontsteking in de bom uit de Tweede Wereldoorlog zit. Eerder meldde de politie dat het om een 250-ponder gaat, maar de bom blijkt veel zwaarder. Het is een 500-ponder. De vondst van de bom is opmerkelijk, want de uiterwaarden zijn begin dit jaar nauwkeurig onderzocht op de aanwezigheid van bommen. Toen zijn er meerdere vliegtuigbommen gevonden. Dat deze bom toen niet is ontdekt, heeft waarschijnlijk te maken met de ligging. De bom ligt pal tegen het fundament van de brug. Mogelijk was de bom daardoor niet te zien op de radarbeelden.

Bom lag in bak graafmachine

De bom kwam vanmorgen boven de grond tijdens graafwerkzaamheden om het fundament van de spoorbrug groter te maken voor de aanleg van een nevengeul van de IJssel. De bom lag in de bak van de graafmachine. De EOD moet nog bepalen waar het projectiel tot ontploffing wordt gebracht als de ontsteking is verwijderd.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.