nieuws

Steeds meer keus bij uitvaart

Joop Weeink
Joop Weeink
De wensen voor een begrafenis worden persoonlijker. Steeds meer mensen hun uitvaart al op jongere leeftijd. Uitvaartverzorger Joop Weeink zit regelmatig met toekomstige klanten die nog helemaal niks mankeren om tafel om hun uitvaartdienst op eigen wijze in te vullen. Zo wordt voorkomen dat de familie belast wordt met moeilijke keuzes na overlijden van een dierbaar familielid.
Er zijn veel mogelijkheden, maar ook regels. 'In een kartonnen doos begraven worden kan, maar de doos moet aan zoveel eisen voldoen, dat het duurder is dan een kist. En bij het grof vuil zetten... tja, dat mag natuurlijk ook niet, al zeggen veel mensen het wel voor de grap.' De wet van de privacy bepaalt dat de kist na sluiten niet meer geopend mag worden. Er komt een sticker op met een nummer en papieren die erbij zitten moeten overeen komen. 'Dus het verhaal dat iemand zonder kist gecremeerd wordt, kan helemaal niet.'
Joop heeft ook herdenkingsparken ontwikkeld. 'Daar kunnen nabestaanden een boom planten die al redelijk formaat heeft en daarbij mogen ze de as verstrooien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.