nieuws

Oud-burgemeester Lochem onderzoekt Stadsbank Oost-Nederland

Stadsbank Oost Nederland
Stadsbank Oost Nederland
Een commissie onder voorzitterschap van oud-burgemeester Spekreijse van Lochem adviseert Stadsbank Oost-Nederland over de toekomst. De commissie adviseert de aangesloten gemeenten over de beste bestuursvorm voor de toekomst.
De Stadsbank Oost-Nederland is een samenwerkingsverband van 22 gemeenten. Enschede betaalt daar als grootste gemeente het meest aan mee, maar heeft er in de besluitvorming net zoveel over te zeggen als de andere 21 gemeenten. Daarover is in de gemeenteraad van Enschede onvrede ontstaan.

Amersfoorts model

Er gaan in de raad van Enschede stemmen op voor het zogenoemde Amersfoortse model. In die gemeente is de schuldhulp helemaal overgedragen aan een extern bureau. Dat zou voor de Stadsbank betekenen dat elke gemeente weer zelf besluit over de schuldhulp.
De commissie van Spekreijse moet daar duidelijkheid in brengen. Het advies is er in januari of februari. Het complete advies is er na de verkiezingen. Welman zegde vorige week aan de gemeenteraad van Enschede toe dat het eerste deel van het advies er in januari is. Daar blijkt nu toch wat rek in te zitten.

Vragen bij meer gemeenten dan alleen Enschede
Volgens Welman is Enschede de enige gemeente die mort, maar dat lijkt niet het geval. Eerder dit jaar is er al onderzoek gedaan naar mogelijke uittreding en een nieuwe bestuursvorm op verzoek van een aantal gemeenten. Uit dat onderzoek blijkt dat de verschillende gemeenten verschillende meningen hebben over de bestuurlijke toekomst van de Stadsbank. Met dat rapport is echter niks gedaan omdat de Stadsbank dat terug heeft getrokken.
Fractie Margriet Visser meent dat dit niet mogelijk is, zij denkt dat in het rapport alle varianten op een rij staan en daarmee een nieuw onderzoek overbodig is. Visser wil de wethouder over de gang van zaken aan de tand voelen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.