nieuws

Dimence: "Online behandeling even effectief als klassieke therapie"

Online therapie effectief
Online therapie effectief
Dimence, de instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Oost-Nederland, werkt sinds 2010 met online behandelingen voor angsten en depressies. Het resultaat is even goed als bij gewone behandelingen.
Dimence heeft 838 patiënten met klachten op gebied van angst en depressie gedurende langere tijd gevolgd. 706 mensen kregen een klassieke behandeling, dus face-to-face met een behandelaar. 132 mensen kregen een online behandeling. Bij beide groepen namen de klachten evenveel af. De online behandeling wordt wel altijd gecombineerd met persoonlijke ontmoetingen met een vaste behandelaar.

Kostenbesparend

Een behandeling die iemand deels thuis vanachter zijn of haar eigen computer kan volgen is goedkoper dan klassieke therapiesessies op een kantoor. Toch is bezuiniging niet de enige reden, voor patiënten kan het ook prettiger zijn op hun eigen tijd in een vertrouwde omgeving therapie te volgen. Zo kunnen er ook meer mensen in dezelfde tijd worden geholpen, en worden de wachttijden voor therapie bekort.

Eerste in Nederland

Dimence is de eerste instelling in Nederland die op deze schaal online diensten aanbiedt, en heeft onderzocht wat het effect is van deze online hulpverlening. De instelling verwacht dat online voorlichting en behandelingen een steeds grotere rol gaan spelen in de geestelijke gezondheidszorg, zeker nu is aangetoond dat deze behandelingen net zo effectief zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.