nieuws

Discussie in Oldenzaal over nieuwe alcoholwet

Twentse horeca-ondernemers hebben vanavond met burgemeester Steegers van Tubbergen en jeugdofficier van Justitie Dronkers gediscussieerd over de nieuwe alcoholwet.
Nu mogen jongeren van 16 jaar of ouder nog zwak alcoholische dranken kopen zoals bier of wijn, maar vanaf 1 januari mag er helemaal geen alcohol meer verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar. Veel gemeenten staan achter de regelgeving maar worstelen met de vraag hoe ze dit moeten handhaven. De Horeca-ondernemers zijn niet blij met de nieuwe regelgeving. Ze vrezen inkomstenderving en banenverlies.

Thema's

Er werden thema's behandeld als: Wat doe je met jongeren die nu 16 jaar zijn en dus alcohol mogen drinken en straks niet meer? Hoe moet je de nieuwe regels handhaven? Hoe voorkomen we dat jongeren gaan indrinken in een keet of meer uitgaan in Duitsland waar de regels minder streng zijn? Volgens Dronkers en Stegers zouden ouders meer moeten doen om drinken bij jongeren te ontmoedigen.
Jeugdofficier van Justitie Dronkers pleitte voor een keurmerk. Ondernemers zouden er trots op moeten zijn dat ze achter het beleid van de overheid staan om drankgebruik bij de jeugd te ontmoedigen. Met een sticker of een schildje op de deur zouden klanten in één oogopslag kunnen zien dat de betreffende ondernemer verantwoord met alcohol omgaat. De aanwezige horeca-ondernemers vonden het een sympathiek idee en gaan nadenken over een vervolg.

Handhaving

Gemeenten gaan op verschillenden manieren om met de nieuwe regels. Zo gaat bijvoorbeeld Tubbergen twee ambtenaren inzetten voor de handhaving, maar volgens burgemeester Stegers wordt het beslist geen heksenjacht De gemeente Kampen reserveert achtduizend euro voor de handhaving. Andere gemeenten denken nog na over een invulling. De forumdiscussie werd georganiseerd door de Alliantie Twents Gastheerschap, een samenwerkingsverband opgezet door de Twentse horeca.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.