Nieuws

Data-analisten steeds belangrijker voor politiewerk

De politie Oost-Nederland kan niet meer zonder het werk van data-analisten. Door alle beschikbare gegevens over misdaad en criminaliteit in de computer in te voeren en te delen kunnen steeds vaker zaken worden opgelost.
Een groot deel van het politiewerk gebeurt niet meer op straat, maar achter de computer. Door consequent alle misdrijven en andere criminaliteit in te voeren kan veel gerichter worden gezocht naar mogelijke daders. Door plaats, tijdstip en omstandigheden in de computer te combineren kunnen trends zichtbaar worden gemaakt.
Het "blauw op straat" kan aan de hand van die gegevens bijvoorbeeld gericht surveilleren langs een mogelijke vluchtroute. Ook kunnen  op die manier misdaden worden voorkomen. 

"Donkere dagen"

Door alle gegevens van alle woninginbraken van de afgelopen 3 jaar te combineren is bijvoorbeeld statistisch bewijs geleverd dat er 's winters vaker wordt ingebroken. Zodra de wintertijd ingaat is een flinke stijging te zien van het aantal diefstallen dat wordt gepleegd tussen 18.00 en 22.00 uur.
's Nachts, als veel mensen bang zijn voor inbraken, is het aantal dieven dat op pad is juist een stuk lager. Wijkteams kunnen hier op inspelen door intensiever te controleren op tijdstippen dat er ook aantoonbaar meer wordt ingebroken.

Hulp van burgers

Om een compleet beeld te krijgen van alle criminele activiteiten in een buurt is het wel noodzakelijk dat altijd aangifte wordt gedaan. Bijvoorbeeld ook van een mislukte inbraakpoging, of van verdachte situaties. Hoe sneller de politie hierbij wordt ingeschakeld, hoe groter de kans dat het misdrijf ook wordt opgelost.
Ook kan de politie dan kijken of er preventieve maatregelen genomen  moeten worden, bijvoorbeeld door bewoners in een bepaald gebied extra te waarschuwen.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.