nieuws

Molens in Enschede hebben te weinig molenaars

Lonneker Molen
Lonneker Molen
In Enschede wordt naarstig gezocht naar molenaars voor de Lonneker Molen en Wissinks Möl. De Lonneker Molen heeft op dit moment helemaal geen gediplomeerde molenaars meer.
"Er staat een straffe westenwind. Binnen schuiven de molenstenen over elkaar, aangedreven door vele tandwielen en assen. Het bouwwerk dendert, wieken suizen en zeilen klapperen. Het werk zit er bijna op. Met de vang en de rem wordt de molen tot stilstand gebracht en heerst er serene rust en stilte." Nee, dit is niet een stuk uit een roman van Tommy Wieringa, maar het begin van een persbericht waarin gezocht wordt naar vrijwillige molenaars voor de Lonneker Molen en Wissinks Möl.

Nood is hoog

Dat de nood hoog is blijkt wel uit het feit dat de molenaars van Wissinks Möl een handje meehelpen in Lonneker. Om de twee weken zorgen ze dat ook daar de molen in bedrijf blijft. Beide molens hebben volgens de groep die er nu het beheer over heeft een grote cultuurhistorische waarde. Om ermee te kunnen werken is vakmanschap nodig. Iedereen boven de achttien jaar kan vrijwillig molenaar worden door een opleiding te volgen.
Gemiddeld duurt de opleiding twee jaar. Maar dan mag je volgens de huidige molenaars ook werken met iets bijzonders. "Met een eeuwenoud, imposant bouwwerk bijvoorbeeld. Maar ook het gevoel van vrijheid en nostalgie. Liefde voor techniek, cultuur en geschiedenis. En natuurlijk het delen van die passie met een gezellig team van molenaars en andere vrijwilligers die meehelpen met het in stand houden van onze molens."
Op zaterdag 2 november is er een speciale kennismakingsdag. Beide molens zijn dan te bezichtigen. De Lonneker Molen is geopend van 10.00 tot 12.30 uur en Wissinks Möl van 12.00 tot 16.00 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.