nieuws

Overlast bom Deventer kan nog uren duren

Het trein-, scheepvaart- en luchtverkeer bij Deventer ligt nog zeker een aantal uren stil door de vondst van een grote vliegtuigbom in de IJssel. Dat meldt de politie. De verwachting is dat de voorzorgsmaatregelen tot ruim na de avondspits blijven gelden.
De bom wordt niet tot ontploffing gebracht. In plaats daarvan wordt het explosief veiliggesteld en later ergens anders alsnog tot ontploffing gebracht.
Sinds vanmorgen rijden er geen treinen tussen Deventer en Apeldoorn. Even later werd ook het scheepvaartverkeer en de luchtvaart bij Deventer stilgelegd. Rondom de bom is een veiligheidszone van ongeveer 500 meter ingesteld door de Explosieven Opruimings Dienst (EOD).

Zwaar geval

De gevonden bom is waarschijnlijk een overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog. In de IJssel zijn in het verleden meerdere bommen gevonden, eerder dit jaar werden er nog zestien opgeruimd. Het exemplaar dat vanmorgen werd gevonden blijkt veel zwaarder dan de eerdere gevonden bommen.
Waarschijnlijk is het explosief bij eerdere controles niet gevonden omdat het pal tegen het fundament van de IJsselbrug ligt. De bom was daarom niet te zien op radarbeelden. Het werd vanmorgen alsnog bij graafwerkzaamheden opgemerkt. Het fundament van de spoorbrug wordt groter gemaakt voor de aanleg van een nevengeul in de IJssel. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.