nieuws

Onvrede bij PvdA Enschede over kandidatenlijst

Kandidatenlijst wekt wrevel
Kandidatenlijst wekt wrevel
Er is onvrede ontstaan binnen de PvdA in Enschede. Op de voorlopige kieslijst zijn de huidige fractieleden lager geplaatst om plaats te maken voor nieuwelingen en het partijbestuur. Twee kandidaten hebben zich inmiddels teruggetrokken.
De kandidaatstellingscommissie onder voorzitterschap van oud-burgemeester Hans Kok van de Hof van Twente, wil de fractie vernieuwen en er een hecht team van maken. Dat is in de huidige raadsperiode volgens de kandidaatstellingscommissie niet gelukt.

Partijbestuur op verkiesbare plek

De commissie heeft de lijst grotendeels gevuld met nieuwelingen. Daarbij valt de plaats op van het vroegere partijbestuur. De bestuurders hebben de kandidatencommissie voorgedragen aan de leden en zijn nu door diezelfde commissie op een verkiesbare plek geplaatst. Een aantal van de huidige negen fractieleden twijfelt aan de integriteit van die bestuursleden.

De huidige fractieleden staan relatief laag of zelfs op een onverkiesbare plek. De eerste op de lijst is fractievoorzitter Van Lier op een verrassende vijfde plaats. Van Lier wordt door overige raadsleden gezien als één van de betere raadsleden.
De lijst wordt aangevoerd door de huidige wethouder Van Hees. Dat is binnen de partij niet omstreden. Eind volgende maand bepalen de leden in een algemene ledenvergadering hoe de lijst er definitief gaat uitzien.

Gelijkenis met Almelo

De situatie in Enschede lijkt op die in Almelo. Daar stelde het PvdA-bestuur een kandidatencommissie in, om zich vervolgens zelf kandidaat te stellen voor de gemeenteraad, uit het bestuur te stappen en door de zelfbenoemde commissie op de kieslijst te worden geplaatst. De kandidatencommissie in Almelo is na commotie binnen de partij afgetreden en heeft de opdracht teruggegeven.
De Enschedese kandidaatstellingscommissie heeft niet die intentie. Voorzitter Kok zegt dat de commissie in alle rust en onafhankelijkheid tot het advies is gekomen. "Daar heeft geen enkel bestuurslid zich mee bemoeid. Er is nooit contact geweest, dat mag zelfs niet en dat hoort niet. Dat wil ik onder ede verklaren."
Kok wijst de gelijkenis met Almelo van de hand. Daar zouden door de kandidaatstelling van bijna het volledige bestuur geen bestuurders meer overblijven om een advies aan uit te brengen.

Niet naar ieders tevredenheid

De totstandkoming van de kandidatenlijst is voor elke gemeenteraadsverkiezing weer aanleiding voor onrust binnen de verschillende fracties. Niet iedereen kan tevreden worden gesteld.
Bij de VVD in Enschede was de plek voor gemeenteraadslid Van der Vloet aanleiding om uit de fractie te stappen en als fractie Peter van der Vloet verder te gaan. Ook oud CDA-raadslid Visser ging onder eigen naam verder. Voor haar was de samenstelling van de kandidatenlijst de druppel. Ze zou niet op de lijst komen na een aanvaring met de wethouder over de Stadsbank.

Vernieuwing niet gelijk aan verbetering
In het vakblad Binnenlands Bestuur blijkt deze week dat vernieuwing niet altijd tot kwaliteitsverbetering leidt. Landelijk komt een derde tot de helft van de gemeenteraadsleden na de verkiezingen niet meer terug.
Hoogleraar Innovatie en Regionale Sturing Marcel Boogers aan de Universiteit Twente stelt dat een beetje doorstroming gezond is, "maar als er te weinig collectief geheugen in de raad achterblijft, wordt het riskant." Een onervaren gemeenteraad vraagt veel tijd en energie van het college van burgemeester en wethouders en daarmee van de ambtenaren.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.