Nieuws

Vijf partijen in beeld voor uitvoering Ruimte voor de Rivier IJsseldelta

Er zijn vijf partijen in beeld die Ruimte voor de Rivier IJsseldelta willen uitvoeren. Dat hebben Rijkswaterstaat en de provincie Overijssel bekend gemaakt.
De vijf voldoen aan de selectievoorwaarden. Zij moeten de komende maanden duidelijk maken hoe ze het project denken te gaan uitvoeren. Vervolgens worden drie geselecteerd die juni volgend jaar een inschrijving mogen doen. Daar wordt vervolgens de definitieve uitvoerder uit geselecteerd. Begin 2015 moet de eerste schop de grond in gaan. Vooralsnog verloopt de aanbesteding volgens schema.

Bescherming tegen hoogwater

Het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta moet de regio Zwolle-Kampen beter beschermen tegen hoogwater. Omdat voor elkaar te krijgen wordt de rivier tussen de Molenbrug en Eilandbrug verdiept over een lengte van zeven kilometer. Daarnaast wordt een geul gemaakt, het Reevediep genoemd, die bij hoogwater extra water kan afvoeren richting het Drontermeer.
Naast het verhogen van de waterveiligheid, wil de provincie het gebied ook mooier maken. Daarom wordt ook nieuwe natuur aangelegd, komt er ruimte voor recreatie en wordt een nieuwe woonwijk voor Kampen gecreëerd.

Rietmoeras bij Drontermeer

Naast het project IJsseldelta loopt er ook nog een aanbestedingsprocedure voor een 40 hectare groot rietmoeras ten noorden van de Hanzelijn, aan de kant van het Drontermeer. Dit wordt aangelegd in verband met natuurcompensatie. Begin november wordt bekend welk bedrijf dit project gaat uitvoeren, de werkzaamheden hiervoor moeten dit jaar nog van start gaan. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.