nieuws

Oud-neuroloog Jansen Steur start charmeoffensief

Dossier Jansen Steur
Dossier Jansen Steur
Verrassend en ook weer niet. De omstreden oud-neuroloog Jansen Steur die aan de vooravond van zijn strafproces voor één keer weer een interview geeft. Aan NRC Handelsblad.
Verrassend omdat de ex-neuroloog vanaf 2009 categorisch elk verzoek voor een gesprek voor de camera's van RTV Oost en met de collega's van de regionale krant de Twentsche courant Tubantia heeft geweigerd. "Hij heeft niks te winnen", stelt zijn advocaat Frank van Gaal elke keer weer. Blijkbaar toch wel.
Net als in oktober 2009 kiest hij voor NRC Handelsblad. Een kwaliteitskrant, die wordt gelezen door zijn beroepsgroep. Niet door zijn oud-patiënten. Veilig toch? Jaloers ben ik zeker op collega Annet Toonen. Net als in 2009 mag zij Jansen Steur ontmoeten op het kantoor van zijn advocaat in het Gelderse Wijchen. Hij heeft geen plek voor de journalisten die hem hebben ontdekt, tot drie keer toe.

Opvallende uitpraken

Jansen zegt een aantal opvallende dingen. Niet alleen bekent hij ruim tachtigduizend euro te hebben verduisterd van een stichting die neurologisch onderzoek doet, maar ook zegt hij dat het SS-verleden van zijn vader hem toch mogelijk heeft gevormd tot wie hij is. En het leed dat hij veroorzaakt heeft bij veel patiënten.
Hij gaat zelfs in op de affaire in Duitsland waarbij hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de uiteindelijke dood van een Duitse rolstoelpatiënte in 2011. Dus al ver nadat hij in Nederland als verdachte wordt gezien. "Dat zich bij deze vrouw complicaties hebben voorgedaan is zeker. Maar de punctie (in de rug) is volgens de normen en zorgvuldig verricht. Als zo iemand drie jaar later overlijdt, lijkt het mij niet zo waarschijnlijk dat het door die punctie komt", aldus Jansen Steur in NRC.

Ontmaskerd

Hij vertelt niet dat uit het onderzoeksrapport in Duitsland blijkt dat Jansen de punctie zo slordig uitvoert dat een zenuwbaan wordt geraakt en de vrouw verlamd raakt. Ook niet dat hij uren wacht na de complicaties om alsnog in te grijpen.
In hetzelfde gesprek zegt hij dat toen begin dit jaar een journalist hem belde (ik dus), hij wist dat het klaar was in de kliniek in Heilbronn bij Stuttgart. Hij vertelt niet dat hij aanvankelijk ontkent Jansen Steur te zijn. Nee, hij heet Johann Jansen. Als ik blijf aandringen gooit hij de hoorn op de haak. "Ende gesprach!"

Charmeoffensief?

Recent komt het voorstel van de dokter om patiënten voor het proces in het geheim te spreken. In Hengelo. Bij letselschadespecialist Drost die veel oud-patiënten bijstaat. Sommige patiënten twijfelen, anderen willen niet. Uiteindelijk gaat het gesprek niet door. Dat vindt Jansen Steur jammer, zegt hij in de krant. Hij is straks bang voor de emotionele reacties in de rechtszaal.
De vraag blijft waarom hij aan de vooravond van het strafproces toch eenmalig een interview geeft. Een wit voetje halen bij de rechtbank? Een soort charmeoffensief? Jansen had zo'n gesprek in 2009 moeten aanbieden bij z'n patiënten en niet amper een week voor de strafzitting.

Bekijk ook het Dossier 'Jansen Steur'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.