Nieuws

Autokraker Enschede van verslaving af, lagere strafeis

Officier van Justitie
Officier van Justitie
Een man uit Enschede pleegde 85 autokraken in bedrijfsauto's om aan geld te komen voor drugs, maar is inmiddels van zijn verslaving af. Voor het Openbaar Ministerie is dat aanleiding ruim acht maanden cel te eisen en de eerdere eis van vijf jaar gevangenisstraf te laten vallen.
Die hoge gevangenisstraf werd in januari al geëist, toen de Enschedeër ook in deze zaak voor de rechter stond. Na die eis besloot de rechtbank dat het belangrijk was dat de man eerst van zijn verslaving af zou komen. Dat was hem een jaar daarvoor al gelukt.

Terugval na tegenslag

De Enschedeër was echter toch weer drugs gaan gebruiken na een tegenvaller: hij was een opleiding gestart, maar zag zijn kansen op een baan verdwijnen toen bleek dat hij geen bewijs van goed gedrag kreeg. Op dat moment begon hij ook weer met stelen.
De Enschedeër had het voornamelijk voorzien op bedrijfsauto's en de tankpassen in die auto's. Met die tankpassen zou hij volgens het Openbaar Ministerie zeker 10.000 liter benzine hebben gestolen. De benzine verkocht hij door. 

Succesvolle behandeling is voorwaarde

Nu bekend is dat de man bezig is met een intensieve behandeling om voor eens en altijd van zijn drugsverslaving af te komen, heeft het Openbaar Ministerie de eis aangepast. Niet langer staat het afstraffen voorop, maar een succesvolle behandeling die uiteindelijk zou moeten leiden tot een financiële genoegdoening aan de slachtoffers.
De eis is daarom nu een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 242 dagen en 16 maanden voorwaardelijk. Die 16 maanden voorwaardelijk zijn een 'stok achter de deur', aldus de officier van justitie, de man moet de behandeling wel succesvol doorstaan en niet terugvallen. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in de zaak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.