Nieuws

'Snel debat nodig over bezuinigingen Overijssel'

Er moet zo snel mogelijk een politiek debat komen over de bezuinigingen die de provincie moet gaan doen. Dat vindt de oppositie in Provinciale Staten.
Vanwege forse bezuinigingen vanuit het Rijk lopen de inkomsten van de provincie flink terug. Tot nu toe werden de bezuinigingen vooral opgevangen met het geld dat de verkoop van energiebedrijf Essent heeft opgeleverd, maar de provincie vindt dat die situatie niet kan blijven voortbestaan. Het plan is om komend jaar met bezuinigingsvoorstellen te komen. De oppositie in Provinciale Staten wil dat niet overlaten aan de provincie, maar vindt dat de politiek zelf met voorstellen moet komen en wil nog dit jaar een debat.
De provincie heeft al wel enkele bezuinigingen doorgevoerd. Zo wordt deze collegeperiode 17,4 miljoen euro bezuinigd op personeel. Om dat te bereiken wordt het aantal ambtenaren met 80 teruggebracht. Ook wil de provincie 8 miljoen euro bezuinigingen op het openbaar vervoer in West-Overijssel. Dat moet worden gedaan door buslijnen te schrappen of door buslijnen door vrijwilligers te laten uitvoeren.

Oppositie wil vooral bezuinigen op wegen

Hoe groot de omvang van de nieuwe bezuinigingen is, is nog niet bekend. Het hangt ondermeer af hoe de 6 miljard Rijksbezuinigingen bij de provincies landen. Oppositiepartijen als D66, GroenLinks, SP en de PvdA willen vooral gaan bezuinigingen op wegen. Zo zou de geplande investering van een kwart miljard in de wegen N377 en N340 deels moeten worden teruggedraaid. De PVV wil juist weer fors bezuinigen op natuur en cultuur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.