nieuws

Centrum Enschede moet kleiner, gemeente helpt bij verhuizing

Binnenstad moet compacter in strijd tegen leegstand
Binnenstad moet compacter in strijd tegen leegstand
De binnenstad van Enschede is te groot, met veel lege winkelpanden en gaten in de stad. Het centrum moet indikken. Dat zei wethouder Van Hees vanmiddag.
Enschede maakt het eigenaren van panden in de aanloopstraten makkelijker om te verhuizen naar het directe winkelgebied.

Wonen in winkelpanden

De panden die achterblijven kunnen een andere functie krijgen, bijvoorbeeld als woonhuis. Van Hees denkt daarbij aan panden aan bijvoorbeeld de Lipperkerkstraat of De Heurne, winkelstraten die nu voor een deel leeg staan. 'Wel op basis van vrijwilligheid,' aldus de wethouder.

Voor het nieuwe onderkomen in het winkelgebied kan de winkelier een subsidie krijgen voor gevelverbetering. Die subsidiemogelijkheid zou eind dit jaar aflopen, maar is met twee jaar verlengd. Er zit nu nog zo'n 1,4 miljoen euro in de pot.

Aantrekkelijke gevels

Volgens Van Hees is gebleken dat de subsidiemogelijkheid zijn vruchten afwerpt. Zo is in de Korte Hengelosestraat een rij winkels zodanig opgeknapt dat het aantrekkelijk is geworden voor winkelend publiek en wordt de lelijke hoek van de Oude Markt met discotheek Lunàtic na jaren aangepakt.
Pogingen om winkeliers uit andere steden voor Enschede te interesseren -een omstreden manier om leegstand in het centrum tegen te gaan- heeft de zorgen bij de wethouder niet kunnen wegnemen. Enschede is één van de steden in Nederland met de meeste leegstand in het centrum.
De stad ziet aan het eind van dit jaar De Bijenkorf vertrekken maar is erg blij dat de kledingzaak Primark onmiddellijk aangaf er zijn intrek in te willen nemen. Eerder al liet Almelo weten te streven naar een compacter centrum. Wethouder Van Woudenberg overweegt daarvoor zelfs een soort ruilverkaveling.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.