Gerson Veenstra

"Eekhoorns waaien uit de boom tijdens storm." Is dat nou nieuws?

De eekhoorn in Nijverdal
De eekhoorn in Nijverdal
Hét nieuws van afgelopen week was natuurlijk de zware herfststorm die maandag over Nederland trok. De storm veroorzaakte veel schade, ook in Overijssel. Maar op welk nieuws kwamen de meeste reacties? Het nieuws dat er tijdens de storm twee eekhoorns uit de boom waren gewaaid.
Waar ging het om? Op de dag van de storm bleek dat er in Nijverdal een eekhoorn uit een boom was gewaaid door de harde wind. Degene die de eekhoorn had gevonden tipte ons en had ook foto's van het beestje. Een dag later bleek dat er ook in Holten een eekhoorn uit de boom was gewaaid. Beide berichten werden geplaatst op de website. Er werd zelfs een tv-reportage over gemaakt.

Discussie over nieuws

"Stop de persen", schreef presentator Henk van Hoorn van Met het Oog op Morgen cynisch op Twitter.
"Het nieuws is weer eens op", schreef verslaggever Eelco Bosch van Rosentaal van Nieuwsuur op Twitter.
En ze waren niet de enige journalisten die zich over het nieuws verbaasden. Leuke (aloude) discussie, waarbij je ziet dat met name de traditionele journalisten het maar onzin vinden dat dat soort nieuws wordt geplaatst. Gelukkig plaatsen we geen nieuws voor journalisten, maar voor ons publiek.

Overal overgenomen

Gelukkig denken steeds meer media er zo over. Het bericht over de eekhoorns is door veel andere journalistieke websites overgenomen en ook Omroep Gelderland maakte een tv-reportage, omdat de beestjes worden opgevangen in Halle.
Bij elk nieuwsfeit maak je als journalist een afweging. De ene keer doe je iets omdat jij het belangrijk vindt dat je publiek het weet, ook al weet je dat je publiek er eigenlijk niet op zit te wachten, de andere keer doe je iets omdat je weet dat je publiek het graag leest. En je doet vooral ook heel veel niet. Maar je doet het voor je publiek.

Nieuws met een knipoog

Ook de journalisten die het geen nieuws vinden snappen natuurlijk dat het klein leed is, nieuws met een knipoog. En moet je daar je neus voor ophalen? Nee, dat vind ik niet. En dat vindt ons publiek ook niet. De twee berichten over de eekhoorns zijn online veel gelezen en behalve een paar zure reacties zijn het vooral veel reacties als: "Ah kijk nou wat schattig."
En dat is precies waarom dat soort berichten ook gemaakt mogen worden. Nieuws is niet alleen ellende en negativiteit. Nieuws is soms ook eens iets melden waar je misschien niet zo snel bij nadenkt als het stormt. Klein nieuws, zeker, maar nieuws waarbij je een glimlach krijgt. En uiteraard verliezen we de andere gevolgen van de storm daarbij niet uit het oog.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.