Historisch museum Deventer onderzoekt roofkunst

Het Deventer museum is actief op zoek naar nazaten van de rechtmatige eigenaren van twee delftsblauwe borden die waarschijnlijk beschouwd kunnen worden als roofkunst.

Op de wandborden uit 1755 staan de namen Claas van Calker en Jacob Bolte. De borden waren in bezit van een Joodse eigenaar met de naam Cohen en werden in de Tweede Wereldoorlog aan het Historisch Museum Deventer verkocht. Dat gebeurde zo goed als zeker onder druk van de Duitsers, die veel van deze kunst later naar Duitsland transporteerden.

Onderzocht in 169 musea in Nederland

De roofkunst, zoals deze kunst wordt genoemd, is bij 169 musea in Nederland onderzocht. In Deventer werden in het depot de twee verdachte wandborden aangetroffen. "En die gaan per direct terug naar nazaten van Cohen als die kunnen aantonen dat ze nazaten zijn", aldus directeur Boissevain van het Historisch Museum Deventer.

Boissevain hoopt dat de media-aandacht aanknopingspunten oplevert. Daarnaast wordt op dit moment actief onderzoek gedaan of er een verband is tussen de namen Claas van Calker en Jacob Bolte met verkoper Cohen.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren