Nieuws

'Kabinet jaagt reiziger uit regionale trein'

Syntus-trein
Syntus-trein
Het kabinet jaagt de reiziger uit de regionale treinen. Dat schrijven de provinciebesturen van Overijssel, Gelderland, Limburg, Friesland en Groningen donderdagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.
Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur kijkt volgens hen alleen naar het openbaar vervoer in de Randstad en legt daarmee een bom onder het treinverkeer in de rest van het land.

'Desastreuze gevolgen voor regionaal spoor'

De maatregelen die Mansveld wil nemen hebben desastreuze gevolgen voor het regionale spoor, aldus de besturen. De Kamer praat volgende week over het kabinetsplan om het accijnsvoordeel op rode diesel af te schaffen en de gebruiksheffing voor het spoor vanaf 2015 veel hoger te maken. De meeste regionale treinen buiten de Randstad rijden op rode diesel.
Het water staat de regionale vervoerders aan de lippen, schrijven de bestuurders. Als alle maatregelen doorgaan, worden treinkaartjes op regionale verbindingen tot 40 procent duurder. Bovendien moet er dan worden gestreept in treindiensten in de avonduren en op zondag en zullen er ook lijnen worden opgeheven.

'Minder treinen en duurdere kaartjes'

De provincies zijn al een aantal jaren verantwoordelijk voor regionale spoorverbindingen. "We hebben daar een succes van gemaakt. We kregen de mensen de trein in, willen nu meer treinen en meer reizigers, maar krijgen minder treinen en duurdere kaartjes", briest Gelders gedeputeerde Conny Bieze namens de vijf provincies. "De voorgenomen maatregelen werken tegen zichzelf: er zullen heel veel reizigers afvallen omdat de kaartjes te duur worden."
De provincies willen graag dat spoorlijnen buiten de Randstad ook volledig geëlektrificeerd worden, zodat diesel of gas niet meer nodig is. Ze bieden Mansveld aan om daarnaar onderzoek te laten doen. "Maar dat is geen oplossing op de korte termijn", waarschuwen zij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.