Nieuws

Politie gaat preventief fouilleren in Holtenbroek Zwolle

De Zwolse politie gaat vanaf nu preventief fouilleren in de wijk Holtenbroek 3. Een meerderheid van de Zwolse gemeenteraad staat achter het besluit van burgemeester Henk-Jan Meijer.
In Holtenbroek 3 zorgen twee criminele groepen voor veel geweldsincidenten. In een jaar tijd werden er 17 geweldsdelicten met messen of vuurwapens geregistreerd. Die situatie is volgens burgemeester Meijer van Zwolle uitzonderlijk. Maatregelen om de agressie in te dammen hebben volgens hem vooralsnog geen of te weinig succes gehad. In samenspraak met politie en justitie wil Meijer daarom preventief kunnen fouilleren op wapens in de wijk.
De SP, GroenLinks en D66 in de Zwolse gemeenteraad verzetten zich daartegen. Zij kwamen maandagavond met een motie waarin de mogelijkheid tot preventief fouilleren wordt verworpen. Volgens hen gaat het om een 'paardenmiddel' dat de privacy schendt en waarvan niet is aangetoond dat het werkt.  Een meerderheid van de raad verwierp het voorstel van de drie fracties en staat daarmee achter het besluit van burgemeester Henk-Jan Meijer om tot preventief fouilleren over te gaan.
Daarvoor was nog wel een indringend betoog van burgemeester Meijer nodig. Die gaf aan dat hij het persoonlijk ook vervelend vindt om gefouilleerd te worden. Maar 'als de kogels kinderen om de oren vliegen' is het moment gekomen om preventief fouilleren mogelijk te maken, aldus de burgemeester. Meijer verwees daarbij naar een eerder geweldsincident waarvan kinderen op een basisschool in Holtenbroek 3 getuige waren.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.